De co-bouwers

De co-bouwers

Onze groep breidt zich langzaam maar zeker uit…
Hieronder degenen die zich al in de groep engageerden

Fred en Mieke

Fred

Architect-op-rust en inmiddels, na 3 jaar avondschool, bijgeschoold tot amateur-fietshersteller.
Veel-lezer van zo goed als uitsluitend geschiedkundige werken.

Al van in mijn studententijd te Antwerpen heb ik een zekere interesse voor woongemeenschappen (en heb ik eengezinswoningen, zeker villa’s, nooit erg boeiend gevonden). 
De Haringrokerij – hét cohousing-pioniersproject van toen – werd o.a. door een medestudent mee uit de grond gestampt terwijl de onderliggende ideeën zo stilletjesaan hun weg vonden bij het toenmalige (studenten-)publiek.

Mieke

Als logopediste in het buitengewoon onderwijs begeleidde ik kinderen en jongeren met leer- en ontwikkelingsproblemen zoals autisme, ADHD…
Sedert schooljaar 2019-2020 ben ik echter met pensioen. Daar ik van nature geïnteresseerd ben in sociaal contact met mensen van allerlei ‘slag’, is een woonvorm zoals cohousing een ideale verderzetting van deze sociale gerichtheid.

Waarom?

De mogelijkheid om ons voorkeur-woonidee om te zetten in realiteit heeft zich tot nu toe nooit aangediend. Het paste ook niet in ons drukke leventje.

Tot nu. Er gaat in Herentals eindelijk een écht project van start. We hopen uit de grond van ons hart dat we er samen met alle andere cohousers een succesverhaal van kunnen maken.

Jan en Kris

Jan

Na een intense internationale job in sociaal werk ben ik met pensioen. 

Onze 8 kleinkinderen prikkelen mij steeds opnieuw , ik verzorg en oogst uit de groentetuin en de boomgaard en geniet ook van onze leeftuin. 
De Italiaanse microbe heeft mij te pakken, ik spoor elke week naar Leuven voor mijn Italiaanse les: fantastico!
Cohousing en een plek vinden om dat te kunnen houdt mij in de ban.

Kris

Leer-en ontwikkelingsprocessen boeien me bijzonder. In mijn beroepsloopbaan – die ik intussen heb afgerond –  mocht ik heel veel groei- en veranderingsprocessen van dichtbij meemaken. Cohousing geeft deze drive nieuwe horizonten.
Ik heb het tuinvirus van mijn familie geërfd, kook graag (voor veel volk), hou van natuur en van cultuur. Ik ben een leesbeest en heb een zwak voor mooie prentenboeken.

Waarom?

Omdat cohousing zo goed aansluit bij onze woondromen. Meer delen is echt een vorm van vermenigvuldigen voor ons...

Peter

Sociaal assistent met rust, hoewel van die rust niet veel in huis komt. Momenteel ben ik
met de opbouw van een project in Bolivia bezig.
Lang heb ik in Duitsland gewoond, dan één jaar in India in
Auroville  en intussen woon ik nu 30 jaar  in België.

Waarom?

Samen wonen is boeiend en uitdagend, en is de woonvorm van de toekomst.
Want wonen is zo
veel meer dan eten en slapen: Creatief zijn, van elkaar leren, mekaar steunen, samen dansen, zingen en
gelukkig zijn.
Ik kijk er echt naar uit!

 

Guido

Van jongsaf gedreven door nieuwsgierigheid voor planten en dieren in de vrije natuur, heb ik  biologie gestudeerd aan de Universiteit Gent. 

Ik deed mijn thesis in het laboratorium dat wereldpionier was in genetic engineering van planten, en ben voor mijn job experimenteel onderzoek blijven doen in de moleculaire biologie, vooral gericht op toepassingen in de gewasverbetering.
Dat soort onderzoek heb ik ook gedurende een paar jaar in Leuven gedaan op biergist, en vijf jaar in Mexico op bonen en maïs.

Waarom?

Na tientallen jaren in de grootstad Gent gewoond te hebben, was ik op zoek naar een nieuwe woonst in een klein stadje met een treinstation en omgeven door bos. Herentals, centrumstad van mijn geboortestreek, was een voor de hand liggende keuze. Van mijn schoonzus hoorde ik over cohousing Ekelen. Ik wist weinig of niets van cohousing, maar was meteen voor het project gewonnen na het lezen van de website en een eerste infogesprek. En hoewel ik niet erg sociaal ben, hebben de ontmoetingen met de lokale pioniers van cohousing me nog meer overtuigd om deel te nemen aan het experiment van de ideale woonvorm voor de toekomst.

Hugo

Bompa voor vijf kleinkinderen en papa van drie dochters. Het eind van mijn beroepsloopbaan komt in zicht. Daar timmer ik nu aan de weg voor een mens- en milieuvriendelijke maatschappij door anders om te gaan met ons geld. (zie FairFin.be, Socrowd.be, Muntuit.be en Newb.coop) Maar ik ben echt niet van plan om snel tot ‘bediende op rust’ te verpoppen.

Waarom?

De uitdagingen waar we met zijn allen voor staan zijn enorm, en we zijn zelf deel van het probleem. Opdat mijn kleinkinderen daar niet de dupe van worden wil ik bijdragen aan de oplossing. Een deel daarvan zit in de manier waarop we bouwen en wonen. Compact en co2 neutraal, gedeelde mobiliteit enz. Alleen is dat een grote klus, maar samen spring je verder. En dat kan via (slimme) cohousing.

Met onze groep wil ik van het almaar ‘meer’ (groei, consumptie…) naar ‘meer kwaliteit’ (sociaal, ecologie, cultuur, …). Maar met ‘minder kwantiteit’ (auto’s, voetafdruk, verspilling …). Samen van ‘bruto nationaal product’ naar ‘bruto lokaal geluk!’

Zo zie ik mijn toekomst in een diverse groep, op dezelfde golflengte. Als grootouder voor het klimaat en voor een rechtvaardige samenleving. En veel samen doen en genieten!

Luc

Ik heb altijd als ergotherapeut gewerkt in de zorg voor personen met een verstandelijke beperking. En dit 20 jaar binnen een boerderijproject en nu als opvoeder in een woonproject, weliswaar in landingsbaan. 
In mijn vrije tijd ben ik een fervente fan van mijn twee kleinzonen, veel lezen, wandelknooppunten, GR routes en tuinieren.

Waarom?

Deze vorm van co-housen binnen een coöperatieve koepel spreekt mij erg aan omdat hier een aantal voor mij persoonlijke  waarden bijeen komen. Ecologie, inclusief samenwonen met respect voor ieders privé,  consuminderen, door samenwerken streven naar meer zelfvoorziend zijn. Op de vooravond van een nieuwe levensfase kijk ik er naar uit om te wonen in een zorgzame, fijne buurt.

Gert en Ludwine

Gert

geboren in Herentals, opgegroeid in een traditionele Kempische familie, waar je steeds kon aanschuiven en het tuinpad een verbinding was om te keuvelen maar ook om elkaar bij te staan waar nodig.

Zorg voor elkaar, de rijkdom en schoonheid van de natuur en de lokroep van avontuur zijn de rode draad in mijn leven. De instap bij Cohousing Ekelen, samen met Ludwine, ligt in het verlengde hiervan. Het project CH Ekelen mag van mij een sterke voorbeeldfunctie krijgen waar we als pioniers uit Kempenland aantonen dat samenleven met respect voor de natuur en omgeving ook anders kan.

Ludwine

Geboren in Antwerpen en momenteel wonende te Lier met Gert (en twee katten)

Rust en natuur, daar kan ik van genieten maar evengoed van dans, muziek, creatief bezig zijn, wandelen, fietsen ,reizen ,yoga ,massages (geven en ontvangen) ,tuinieren,…

Ik kijk er naar uit dit te kunnen delen met de toekomstige Ekelaars!

Afwisseling en nieuwe uitdagingen mogen voor mij ook niet ontbreken.

Daarbij zal zorg dragen voor mens,dier en natuur met respect voor hun eigenheid van toepassing blijven . Wat in Ekelen ook zeker het geval zal zijn.

Ik ben alvast benieuwd!