De co-bouwers

De co-bouwers

Onze groep breidt zich langzaam maar zeker uit…
Hieronder stellen degenen die zich al in de groep mochten engageren zich voor!

Joris en Helen

Helen

Architecte van opleiding en momenteel werk ik in de grafische sector in een drukkerij. Ik houd me graag bezig met illustratie, zeefdruk…

… maar samen met Joris geniet ik nu van Hugo Obi, die werd geboren in november!

Joris

Ik ben architect en werk als projectleider bij een bouwbedrijf. Ik ben intensief bezig met integraal ecologisch bouwen, wonen en leven. Ik speel piano en ben sinds enkele maanden begonnen met saxofoonles. De andere co-housers wezen gewaarschuwd! Samen met Helen bestuderen we ook constant hoe we onze eigen voetafdruk kunnen verminderen.

Waarom?

Wij zijn geboeid door het integrale aspect van coöperatief co-housen: het sociale, het ecologische en het financiële, het leren samenwerken en communiceren. Wij zien een betaalbare vorm van kwalitatief wonen zonder al te veel zorgen met heel veel mogelijkheden en flexibiliteit naar de toekomst toe. We zijn er zó van overtuigd dat deze woonvorm een boeiende context biedt om onze kinderen te laten opgroeien.

 

Joris

Fred en Mieke

Fred

Architect-op-rust en inmiddels, na 3 jaar avondschool, bijgeschoold tot amateur-fietshersteller.
Veel-lezer van zo goed als uitsluitend geschiedkundige werken.

Al van in mijn studententijd te Antwerpen heb ik een zekere interesse voor woongemeenschappen (en heb ik eengezinswoningen, zeker villa’s, nooit erg boeiend gevonden). 
De Haringrokerij – hét cohousing-pioniersproject van toen – werd o.a. door een medestudent mee uit de grond gestampt terwijl de onderliggende ideeën zo stilletjesaan hun weg vonden bij het toenmalige (studenten-)publiek.

Mieke

Als logopediste in het buitengewoon onderwijs begeleidde ik kinderen en jongeren met leer- en ontwikkelingsproblemen zoals autisme, ADHD…
Sedert schooljaar 2019-2020 ben ik echter met pensioen. Daar ik van nature geïnteresseerd ben in sociaal contact met mensen van allerlei ‘slag’, is een woonvorm zoals cohousing een ideale verderzetting van deze sociale gerichtheid.

Waarom?

De mogelijkheid om ons voorkeur-woonidee om te zetten in realiteit heeft zich tot nu toe nooit aangediend. Het paste ook niet in ons drukke leventje.

Tot nu. Er gaat in Herentals eindelijk een écht project van start. We hopen uit de grond van ons hart dat we er samen met alle andere cohousers een succesverhaal van kunnen maken.

 

Liesbeth en Kinderen

Toen ik na mijn studies alleen ging wonen en voor mezelf begon te koken raakte ik gepassioneerd door het biologisch en vegetarisch koken. En hoe meer ik kookte, hoe nieuwsgieriger ik werd naar het kweken van groenten, en mijn hart ging meer en meer uit naar het bioboeren. Ik begon me te verdiepen in permacultuur bessen en kruiden. Stilletjes aan begon ik ook meer inzicht te krijgen in het belang van voeding op onze gezondheid. En sinds ik in dit cohousingproject ben gestapt, begin ik na te denken over wat er hier allemaal mogelijk is. Graag combineer ik mijn passie voor natuurlijke voeding en gezondheid in coaching en workshops .

Waarom?

Ik droom van een verbindende samenleving waarin we allemaal samenwerken vanuit een holistisch perspectief. Coöperatief wonen is voor mij een stap in die richting. Ik kijk uit naar de buitenruimte en de mogelijkheden om samen te creëren en een stuk zelfvoorzienend te leven.

Goe

In mijn job ben ik begeleider in de bijzondere jeugdzorg en zorg voor 9 kinderen die om allerlei redenen nu niet thuis kunnen wonen.
Het leven gaf me ondertussen een zoon Jelle en een dochter Anne. Terwijl die stilaan hun vleugels uitslaan en op eigen benen staan, kijk ik er naar uit om samen met andere te bouwen aan ons cohuisproject.

Waarom?

Voor mij is cohuizen vooral een sociaal gegeven. 
Het is een manier om op een dagdagelijkse manier meer zorg te dragen voor elkaar. We kunnen elkaar helpen en steunen maar bovenal genieten van elkaar en van wat iedereen te bieden heeft. Mijn leven kan er alleen maar rijker van worden!

Jaimy en Karolien

Jaimy

In de weekends ben ik ambtenaar op rust, doorheen de week ben ik actief als beleidsmedewerker in gemeente Olen.

Ik ben mateloos geïnteresseerd in de commons en in kunst.

Als ik niet in de bibliotheek te vinden ben dan ben ik wel in een atelier aan het schilderen.

Karolien

Als klinisch psychologe help ik mensen verder.

Daarnaast ben ik een echte plantjeslover. Ik stek, verpot en zaai totdat de wereld vol plantjes staat

Waarom?

Omdat we graag samenwerken met mensen en om ons te omringen met mensen met allemaal verschillende verhalen. Maar voornamelijk voor de zwemvijver die er beloofd is.

 

Jos en Ann

Jos

Vormingswerker van opleiding, en na omzwervingen via India en een woongemeenschap in Zuid-Europa al meer dan twintig jaar werkzaam in die sector.  

Ann

Moeder van een jong-volwassen zoon, natuurliefhebber, kinder- en jeugdpsychiater, webdesigner, mindfulnesstrainer… Dit zijn maar enkele van de rollen die ik afwisselend (en soms gelijktijdig) vervul…
Jack of all trades and master of none?  Wie zal het zeggen…

Waarom?

In de aanloop naar een andere fase in ons leven
Omdat we geloven dat dit de samenleef-vorm van de toekomst is
Omdat we onze ecologische voetafdruk op deze manier willen verkleinen
Omdat… 
Waarom niet?

 

Kim en kids

Wij zijn Kim, Jeanne en Mit: één mama, twee dochters. Voor ons is cohousing Ekelen de toekomst. Een groene plaats om op te groeien en te spelen, te werken en te ontspannen, op een zo duurzaam mogelijke manier en met ruimte en aandacht voor ons eigen gezinnetje. Dat dit ook allemaal in ons geliefde Herentals kan, maakt het alleen nog mooier. Wij kijken er erg naar uit ons steentje bij te dragen aan de mooie gemeenschap die we in de Ekelstraat zullen creëren.

Jan en Kris

Jan

Na een intense internationale job in sociaal werk ben ik met pensioen. 

Onze 8 kleinkinderen prikkelen mij steeds opnieuw , ik verzorg en oogst uit de groentetuin en de boomgaard en geniet ook van onze leeftuin. 
De Italiaanse microbe heeft mij te pakken, ik spoor elke week naar Leuven voor mijn Italiaanse les: fantastico!
Cohousing en een plek vinden om dat te kunnen houdt mij in de ban.

Kris

Leer-en ontwikkelingsprocessen boeien me bijzonder. In mijn beroepsloopbaan – die ik intussen heb afgerond –  mocht ik heel veel groei- en veranderingsprocessen van dichtbij meemaken. Cohousing geeft deze drive nieuwe horizonten.
Ik heb het tuinvirus van mijn familie geërfd, kook graag (voor veel volk), hou van natuur en van cultuur. Ik ben een leesbeest en heb een zwak voor mooie prentenboeken.

Waarom?

Omdat cohousing zo goed aansluit bij onze woondromen. Meer delen is echt een vorm van vermenigvuldigen voor ons...

Lien en Lode

Lien

Als leerkracht in het tweedekansonderwijs geef ik Nederlands, Engels en Maatschappijleer aan volwassenen. Ik hou van (vegetarisch) koken – niets mooier dan mensen verzamelen rond een gevulde tafel. Een paar jaar geleden ontdekte ik het plezier van reizen per fiets met Lode. Verder tellen we af naar de geboorte van ons eerste kindje in de zomer.  

Lode

Ik werk sinds enkele jaren als adjunct-centrummanager in een opvangcentrum voor asielzoekers. Ik ben gepassioneerd door (fiets-)reizen, wandelen, koken, geopolitiek en geschiedenis van de 20ste eeuw.
Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we een heel stuk van onze huidige maatschappelijke uitdagingen kunnen oplossen door (opnieuw) meer met elkaar te wonen.

Waarom?

We zijn beiden geboren en getogen in de Kempen, maar bleven jaren geleden plakken in Antwerpen. We hebben het daar naar onze zin, maar toen we op cohousing Ekelen stootten, wisten we dat we voor dit project terug wilden keren naar onze heimat. Deze manier van wonen, met een evenwicht tussen een gemeenschap en private space, duurzaamheid en ruimte, lijkt ons dé woonvorm voor de toekomst.   

 

Peter

Sociaal assistent met rust, hoewel van die rust niet veel in huis komt. Momenteel ben ik
met de opbouw van een project in Bolivia bezig.
Lang heb ik in Duitsland gewoond, dan één jaar in India in
Auroville  en intussen woon ik nu 30 jaar  in België.

Waarom?

Samen wonen is boeiend en uitdagend, en is de woonvorm van de toekomst.
Want wonen is zo
veel meer dan eten en slapen: Creatief zijn, van elkaar leren, mekaar steunen, samen dansen, zingen en
gelukkig zijn.
Ik kijk er echt naar uit!

 

Rita

Klinisch psycholoog met meer dan 20 jaar engagement in de psychiatrie. 
Ondertussen heb ik ook heel wat reizen begeleid in alle werelddelen. Afrika is blijven kleven. Ik heb er 3 jaar gewoond, en ben er sinds 2000 ook elk jaar teruggekeerd voor tal van projecten.

Momenteel gepensioneerd, maar daarnaast ook nog zelfstandig trainer in bijberoep : communicatie, omgaan met agressie, herstel, interculturele communicatie…

Waarom?

Omwille van mijn verlangen naar spontaan contact in de schoot van aangenaam wonen.
Uitwisselen met de diversiteit van anderen, om te delen en ook zelf verder te groeien.

Jan

Laborant van opleiding, en werkzaam in een farmaceutisch bedrijf.
Ik ben blij te zijn opgegroeid op het platteland, maar als student ging ik de (ecologische) voordelen van het leven in een centrumstad erg appreciëren.
Naast tuinieren hou ik van duiken en bergsport, maar een avondje gamen kan ik net zo goed waarderen. 
(En vertelde ik al dat ik geen onverdienstelijke kok ben?)

Waarom?

Niet alleen het wonen in een centrumstad was een ontdekking in mijn studententijd.  Ook de ‘vrijblijvende gezamenlijkheid’ van het kotleven beviel mij ontzettend goed. 
Als jonge single is het bovendien niet vanzelfsprekend om een betaalbaar onderkomen-met-tuin te vinden.  Coöperatief wonen bleek hier het sleutelwoord!
Ik zal kunnen wonen aan een prijs die zelfs iets lager ligt dan de prijzen die gelden op de markt, en een deel van die kostprijs wordt omgezet in een ‘spaarpotje’ van aandelen.

Karine en Ronny

Ronny

Naast mijn job als installateur van centrale verwarming en sanitair, ben ik vooral bezig mij te amuseren met onze kleindochter, met fietstoerisme en wandelen. Ik speel ook al 42 jaar muziek in de plaatselijke fanfare.

Karine

Ik ben verpleegkundige, dus zorgen voor is altijd aanwezig geweest. We houden van de natuur. In een groene omgeving vind ik rust en ga ik graag wandelen of fietsen.

Waarom?

We willen een sociale omgeving, ook na onze loopbaan. We kunnen ons helemaal vinden in het idee van deze cohousing in een groene omgeving, met een mix van privéruimte en delen wat kan. We zijn heel benieuwd en enthousiast over wat deze toekomst ons brengt.