De co-bouwers

De co-bouwers

Onze groep breidt zich langzaam maar zeker uit…
Hieronder stellen een aantal van de pioniers zich voor!

Joris en Helen

Helen

Architecte van opleiding en momenteel werk ik in de grafische sector in een drukkerij. Ik houd me graag bezig met illustratie, zeefdruk…

… maar samen met Joris kijk ik vooral uit naar ons eerste kindje in november!

Joris

Ik ben architect en werk als projectleider bij een bouwbedrijf. Ik ben intensief bezig met integraal ecologisch bouwen, wonen en leven. Ik speel piano en ben sinds enkele maanden begonnen met saxofoonles. De andere co-housers wezen gewaarschuwd! Samen met Helen bestuderen we ook constant hoe we onze eigen voetafdruk kunnen verminderen.

Waarom?

Wij zijn geboeid door het integrale aspect van coöperatief co-housen: het sociale, het ecologische en het financiële, het leren samenwerken en communiceren. Wij zien een betaalbare vorm van kwalitatief wonen zonder al te veel zorgen met heel veel mogelijkheden en flexibiliteit naar de toekomst toe. We zijn er zó van overtuigd dat deze woonvorm een boeiende context biedt om onze kinderen te laten opgroeien.

 

Joris

Fred en Mieke

Fred

Architect-op-rust en inmiddels, na 3 jaar avondschool, bijgeschoold tot amateur-fietshersteller.
Veel-lezer van zo goed als uitsluitend geschiedkundige werken.

Al van in mijn studententijd te Antwerpen heb ik een zekere interesse voor woongemeenschappen (en heb ik eengezinswoningen, zeker villa’s, nooit erg boeiend gevonden). 
De Haringrokerij – hét cohousing-pioniersproject van toen – werd o.a. door een medestudent mee uit de grond gestampt terwijl de onderliggende ideeën zo stilletjesaan hun weg vonden bij het toenmalige (studenten-)publiek.

Mieke

Als logopediste in het buitengewoon onderwijs begeleidde ik kinderen en jongeren met leer- en ontwikkelingsproblemen zoals autisme, ADHD…
Sedert schooljaar 2019-2020 ben ik echter met pensioen. Daar ik van nature geïnteresseerd ben in sociaal contact met mensen van allerlei ‘slag’, is een woonvorm zoals cohousing een ideale verderzetting van deze sociale gerichtheid.

Waarom?

De mogelijkheid om ons voorkeur-woonidee om te zetten in realiteit heeft zich tot nu toe nooit aangediend. Het paste ook niet in ons drukke leventje.

Tot nu. Er gaat in Herentals eindelijk een écht project van start. We hopen uit de grond van ons hart dat we er samen met alle andere cohousers een succesverhaal van kunnen maken.

 

Goe

In mijn job ben ik begeleider in de bijzondere jeugdzorg en zorg voor 9 kinderen die om allerlei redenen nu niet thuis kunnen wonen.
Het leven gaf me ondertussen een zoon Jelle en een dochter Anne. Terwijl die stilaan hun vleugels uitslaan en op eigen benen staan, kijk ik er naar uit om samen met andere te bouwen aan ons cohuisproject.

Waarom?

Voor mij is cohuizen vooral een sociaal gegeven. 
Het is een manier om op een dagdagelijkse manier meer zorg te dragen voor elkaar. We kunnen elkaar helpen en steunen maar bovenal genieten van elkaar en van wat iedereen te bieden heeft. Mijn leven kan er alleen maar rijker van worden!

Jaimy en Karolien

Jaimy

In de weekends ben ik ambtenaar op rust, doorheen de week ben ik actief als beleidsmedewerker in gemeente Olen.

Ik ben mateloos geïnteresseerd in de commons en in kunst.

Als ik niet in de bibliotheek te vinden ben dan ben ik wel in een atelier aan het schilderen.

Karolien

Als klinisch psychologe help ik mensen verder.

Daarnaast ben ik een echte plantjeslover. Ik stek, verpot en zaai totdat de wereld vol plantjes staat

Waarom?

Omdat we graag samenwerken met mensen en om ons te omringen met mensen met allemaal verschillende verhalen. Maar voornamelijk voor de zwemvijver die er beloofd is.

 

Jos en Ann

Jos

Vormingswerker van opleiding, en na omzwervingen via India en een woongemeenschap in Zuid-Europa al meer dan twintig jaar werkzaam in die sector.  

Ann

Moeder van een jong-volwassen zoon, natuurliefhebber, kinder- en jeugdpsychiater, webdesigner, mindfulnesstrainer… Dit zijn maar enkele van de rollen die ik afwisselend (en soms gelijktijdig) vervul…
Jack of all trades and master of none?  Wie zal het zeggen…

Waarom?

In de aanloop naar een andere fase in ons leven
Omdat we geloven dat dit de samenleef-vorm van de toekomst is
Omdat we onze ecologische voetafdruk op deze manier willen verkleinen
Omdat… 
Waarom niet?

 

Jan en Kris

Jan

Na een intense internationale job in sociaal werk ben ik met pensioen. 

Onze 8 kleinkinderen prikkelen mij steeds opnieuw , ik verzorg en oogst uit de groentetuin en de boomgaard en geniet ook van onze leeftuin. 
De Italiaanse microbe heeft mij te pakken, ik spoor elke week naar Leuven voor mijn Italiaanse les: fantastico!
Cohousing en een plek vinden om dat te kunnen houdt mij in de ban.

Kris

Leer-en ontwikkelingsprocessen boeien me bijzonder. In mijn beroepsloopbaan – die ik intussen heb afgerond –  mocht ik heel veel groei- en veranderingsprocessen van dichtbij meemaken. Cohousing geeft deze drive nieuwe horizonten.
Ik heb het tuinvirus van mijn familie geërfd, kook graag (voor veel volk), hou van natuur en van cultuur. Ik ben een leesbeest en heb een zwak voor mooie prentenboeken.

Waarom?

Omdat cohousing zo goed aansluit bij onze woondromen. Meer delen is echt een vorm van vermenigvuldigen voor ons...

Rita

Klinisch psycholoog met meer dan 20 jaar engagement in de psychiatrie. 
Ondertussen heb ik ook heel wat reizen begeleid in alle werelddelen. Afrika is blijven kleven. Ik heb er 3 jaar gewoond, en ben er sinds 2000 ook elk jaar teruggekeerd voor tal van projecten.

Momenteel gepensioneerd, maar daarnaast ook nog zelfstandig trainer in bijberoep : communicatie, omgaan met agressie, herstel, interculturele communicatie…

Waarom?

Omwille van mijn verlangen naar spontaan contact in de schoot van aangenaam wonen.
Uitwisselen met de diversiteit van anderen, om te delen en ook zelf verder te groeien.

Peter

Sociaal assistent met rust, hoewel van die rust niet veel in huis komt. Momenteel ben ik
met de opbouw van een project in Bolivia bezig.
Lang heb ik in Duitsland gewoond, dan één jaar in India in
Auroville  en intussen woon ik nu 30 jaar  in België.

Waarom?

Samen wonen is boeiend en uitdagend, en is de woonvorm van de toekomst.
Want wonen is zo
veel meer dan eten en slapen: Creatief zijn, van elkaar leren, mekaar steunen, samen dansen, zingen en
gelukkig zijn.
Ik kijk er echt naar uit!