Cohousing Ekelen kiest voor wooncoop

Gepubliceerd door Ann op

Cohousing EKELEN kiest voor wooncoop

In de loop van 2019 besloot Cohousing EKELEN met wooncoop in zee te gaan.

Een geschikte juridische structuur kiezen is een lastig proces voor bijna elk samenhuis-project.
De regelgeving in Vlaanderen is namelijk nog niet afgestemd op deze relatief nieuwe vorm van wonen. Je vindt in de praktijk dan ook zeer verschillende juridische oplossingen, die helaas meestal redelijk complex zijn en vooral niet op maat van cohousing.

 

Coöperatief wonen

Binnen onze kerngroep leefde duidelijk het verlangen naar een coöperatieve woonvorm, niet alleen geïnspireerd door talrijke voorbeelden in het buitenland, maar vooral omdat we vinden dat een coöperatie de beste juridische vertaling is voor cohousing. Alle bewoners zijn dan immers samen eigenaar.

Maar na een aantal gesprekken met deskundigen hebben we het spoor cvba (coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, kortweg coöperatie) met veel spijt verlaten: Het is te complex en risicovol. Noodgedwongen legden we ons neer bij individueel eigenaarschap omdat we onze woondroom hoe dan ook willen realiseren…

En toen verscheen wooncoop op het toneel…

wooncoop

Wooncoop is als wooncoöperatie opgericht in 2017 en timmert flink aan de weg met een innovatief woonconcept.

Wooncoop gelooft dat wonen een basisrecht is, en wil daarom op een rechtvaardige manier bijdragen aan kwaliteitsvol wonen in steden en dorpskernen. Het investeert in verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen, van een echt gemeenschapshuis tot cohousing.

De groepen vullen zelf in hoe ze hun project vorm willen geven.

Hoe werkt dat?

Als wooncoöperatie is wooncoop eigenaar van de woningen en neemt daarbij alle verantwoordelijkheden die aan dat eigenaarschap verbonden zijn op zich.

Bewoners kopen aandelen en betalen daarnaast een maandelijkse woonkost, waarin behalve het verbruik alle normale kosten van een woning opgenomen zijn (aankoop, taksen, verzekeringen, jaarlijks onderhoud, financiële kosten…)
Een deel van je woonkost spaar je verder in aandelen, die je bij uitstap uit het project bovenop je startaandelen kan meenemen.
Tegelijk bevat de kost een provisie voor een degelijk onderhoud van het pand op lange  termijn en voor de goede werking van de coöperatie.
De doelstelling is om kostendelend te werken, zonder speculatie op de meerwaarde van woningen en grond.

Woonzekerheid en flexibiliteit

Bewoners krijgen woonzekerheid in de vorm van een levenslang woonrecht.  Tegelijk is een grote flexibiliteit mogelijk.  mogelijk.  Je kunt binnen je eigen project naar een grotere of kleinere unit verhuizen als je persoonlijke situatie verandert. Maar je kunt ook naar een ander project van wooncoop verhuizen in een andere stad of dorp, bv bij een
nieuwe job. In de startperiode is dat aanbod nog beperkt, maar naarmate de coöperatie groeit, neemt de keuze toe.

Bewoners hebben woonrecht, maar gelukkig geen woonplicht. Als het je niet (langer) bevalt kan je  er ook voor kiezen om te verhuizen uit wooncoop. Op dat moment krijg je de waarde van al je aandelen terug, met een correctie voor de inflatie.

Kom naar een info-moment

Wooncoop is een nieuw concept dat een aantal voordelen van eigenaar en huurder verenigt maar het valt met geen van beiden samen.
Wil je precies weten hoe de vork in de steel zit? We leggen je met bijbehorende cijfervoorbeelden concreet uit wat deze formule betekent en wat ze kost.

We nodigen je heel graag uit op een volgend infomoment van cohousing Ekelen (zie agenda) of een infosessie van wooncoop

Past dit niet in je agenda?

Neem dan contact met ons op…


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.