Cohousing?

Samenhuizen... Waarom en Wat?

Delen is de nieuwe luxe!

Een open, divers
en intergenerationeel woon- en leefproject
sociaal, duurzaam
en ecologisch

Een eigen privé-woning,
met daarnaast uitgebreide
gemeenschappelijke
voorzieningen

Een co-creatieve
woongemeenschap,
samenhorig en inclusief

in een groene omgeving nabij openbaar vervoer
en stadscentrum

Cohousing is géén commune!

Cohousing is een “woonvorm waarbij een groep bewoners in verschillende woningen van meerdere, gemeenschappelijke voorzieningen gebruikmaken”. (Wikipedia)

Iedereen – alleenstaande, koppel of gezin – heeft een eigen wooneenheid (in cohousers-jargon meestal ‘unit’ genaamd), die volledig privé is. Je kan dit vergelijken met een klassiek huis of appartement met woonkamer, keuken, slaapkamers, badkamer… en meestal ook een eigen tuintje of terras.
Maar daarnaast is er (veel) gemeenschappelijke ruimte. In de meeste projecten vind je een ‘paviljoen’ of ‘commons’ met een grote keuken en eet/vergader/feestruimte, lokalen met wasmachines en droogkasten, atelier en tuinberging, vaak zijn er ook enkele logeerkamers.
Buiten is er een tuin, waarin vaak samen ge(moes)tuinierd wordt.
Veel cohousing-projecten hebben daarbij vaak nog een extraatje, dat je als particulier vaak niet ter beschikking hebt. Zo denken wij aan een gemeenschappelijke ecologische zwemvijver.

De gezinnen hebben hun eigen privéleven, maar er is ook veel onderlinge verbondenheid. Er wordt met een hogere of lagere frekwentie samen gegeten, er zijn gezamelijke werk- en ontspanningactiviteiten die soms georganiseerd zijn, maar ook vaak spontaan ontstaan.

Waarom kiezen voor cohousing?

Dat laten wet graag door een kind uitleggen:

En cohousing Ekelen?

Wil je weten hoe wij cohousing zien? Dat lees je in ons Charter.

Misschien ook interessant: