Cohousing en zo...

Ekelsap

Geplaatst op
Appels van de Ekelaars

Ook al zijn we nog niet aan het samen-huizen, toch doen we al best veel samen…

Gepland, maar ook spontaan zijn er al allerlei gezamenlijke activiteiten, maar daar blijft het niet bij…

Jan en Kris lieten al jaren hun overvloedige appeloogst persen tot een overheerlijk natuurtroebel appelsapje. Maar waarom dat persen beperken tot de appels van één boomgaard, als in de tuinen van andere co-bouwers ook een paar rijkdragende appelaars staan?
Heel simpel… Dan worden meteen twee persbeurten bij de sapmobiel gereserveerd, en wordt het fruit van alle co-bouwers samengebracht!

'Ekelsap', geperst door de Sapmobiel
'Ekelsap', geperst door de Sapmobiel

En weer bleek, dat 1 + 1 veel meer kan zijn dan 2
Want vraag het maar aan een wijnkenner, of aan elke fijnproever:  Iets wordt maar écht lekker, als er ‘laagjes’ in de smaak zitten.  Als het niet alleen maar zoet, of niet alleen maar zuur is…
En waar bleek dat in de ene tuin dit jaar de zoete appelrassen het meest productief waren, droegen in een andere tuin de appelaars met friszure rassen de meeste vruchten. En zo ontstond dus inderdaad een prachtig gebalanceerd Ekelsap, dat we graag als volgt beschrijven:

Een verrassend fris en kruidig boeket. De neus toont aroma’s van een mooie rijping, dikke appelschil met hinten van appelblad en citroenschil.
De smaak is levendig met heldere, frisse zuren. Ingetogen zoetheid met fruitige aroma’s.
Pittige tannines in de afdronk, een bite met een bijna korrelig mondgevoel.

Wil je meer weten over Cohousing Ekelen, en wil je ook eens proeven van dat bijzondere Ekelsap, dan ben je welkom op één van onze info-momenten.

De Ekelse samen-huizers

Ook zo bouwen wij aan cohousing

Geplaatst op

De afgelopen maanden waren druk, intens, spannend…
Maar tegelijk namen we ruim de tijd om ook meer informeel aan ons samenhuis-project te bouwen.

Samen eten, en samen het glas heffen op de geslaagde aankoop van de grond is daar absoluut een onderdeel van, maar ook op andere manieren leerden we elkaar de afgelopen maanden steeds beter kennen.

Salzburg en de Krameterhof
Jos en Ann maakten plannen om in de zomer naar Oostenrijk te gaan en een bezoek te brengen aan het mekka van de permacultuur, de Krameterhof van Sepp Holzer.  En omdat Jan en Kris de andere groene vingers van de huidige kerngroep zijn, klonk hen dat ook als muziek in de oren. 
Begin juli reden we dan ook met z’n vieren naar Oostenrijk, waar we samen genoten van een zonnige dag in Salzburg (en van een lekker stuk Sachertorte ter gelegenheid van de jarige Kris!)

De volgende dag reden we dan verder naar Ramingstein in Salzburgerland, waar we een hele dag rondgeleid werdenn op de Krameterhof.
’s Avonds keerden Jan en Kris terug naar Salzburg waar de Festspiele intussen begonnen waren, Jos en Ann gingen verder naar Bad Aussee voor een korte vakantie in de bergen.

Coöperantenwandelingen in de Bourgoyen

Maar ook dichter bij huis bouwen we aan samenzijn…
Toen wooncoop zijn coöperanten uitnodigden voor een wandeling in de Bourgoyen, waren de afspraken snel gemaakt…
Op de carpool-parking in Herentals stapten Mieke en Fred in de auto bij Ann en Jos, en vier man sterk reden ze in westelijke richting.  
En eerlijk is eerlijk, voor een ‘stads-natuurgebied’ mag de Bourgoyen er echt wel zijn… Maar in de toekomst moeten we die Gentenaars toch ook eens laten zien dat we hier in de Kempen toch wel grotere stukjes groen hebben! (Al moeten we toegeven dat Natuur.punt hier in deze contreien niet zo’n mooie natuur.huizen kan laten zien als het Gentse exemplaar…)

(Klik op de kleine foto’s om een grotere versie te zien.)

Cohousing Ekelen

Daar drinken we op!

Geplaatst op

Natuurlijk zat het er al heel lang aan te komen, maar zolang niet alle handtekeningen op de nodige documenten stonden, bleven we toch met een onrustig gevoel in onze magen zitten.  Er zou toch maar een onverwachte kink in de kabel komen…

Maar intussen is het zover!

Alle noodzakelijke documenten voor de aankoop van het perceel in de Ekelstraat werden vorige maand bij de notaris ondertekend, en ook wooncoop heeft zich officieel geëngageerd om dit project verder met ons te ontwikkelen en het financieel en materieel te ondersteunen.

De eerste stappen naar de aanvraag van een bouwvergunning werden al gezet!
Architectenbureau Omgeving werkt momenteel aan een inrichtingsplan. Dit plan zal klaar zijn tegen eind augustus/begin september. Dan volgt de procedure van goedkeuring door de stad. We hopen het hele proces nog dit jaar te kunnen afronden en dan te beschikken over de bouwvergunning.

Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, dan brengen we je de komende dagen nog verder opde hoogte!

Cohousing Ekelen

Cohousing Ekelen kiest voor wooncoop

Geplaatst op

Tijdens onze recente info-avonden legden we al uit dat we na uitgebreid overleg besloten hebben om voor de uitwerking van ons project met wooncoop in zee te gaan.

Een geschikte juridische structuur kiezen is een lastig proces voor bijna elk samenhuis-project.
De regelgeving in Vlaanderen is namelijk nog niet afgestemd op deze relatief nieuwe vorm van wonen. Je vindt in de praktijk dan ook zeer verschillende juridische oplossingen, die helaas meestal redelijk complex zijn en vooral niet op maat van cohousing.

Coöperatief Wonen

Binnen onze kerngroep leefde al lang de wens naar een coöperatieve woonvorm, niet alleen geïnspireerd door talrijke voorbeelden in het buitenland, maar vooral omdat we vinden dat een coöperatie de beste juridische vertaling is
voor cohousing. Alle bewoners zijn dan immers samen eigenaar.
Maar na een aantal gesprekken met deskundigen hebben we het spoor cvba (coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, kortweg coöperatie) met veel spijt verlaten: Het is te complex en risicovol. Noodgedwongen legden we ons neer bij individueel eigenaarschap omdat we onze woondroom hoe dan ook willen realiseren. .

En toen verscheen wooncoop op het toneel…

Wooncoop

Wooncoop is als wooncoöperatie opgericht in 2017 en timmert flink aan de weg met een innovatief woonconcept.

Wooncoop gelooft dat wonen een basisrecht is, en wil daarom op een rechtvaardige manier bijdragen aan kwaliteitsvol wonen in steden en dorpskernen. Het investeert in verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen, van een echt gemeenschapshuis tot cohousing.

De groepen vullen zelf in hoe ze hun project vorm willen geven.

Hoe werkt dat?

Als wooncoöperatie is wooncoop eigenaar van de woningen en neemt daarbij alle verantwoordelijkheden die aan dat eigenaarschap verbonden zijn op zich.

Bewoners kopen aandelen en betalen daarnaast een maandelijkse woonkost, waarin behalve het verbruik alle normale kosten van een woning opgenomen zijn (aankoop, taksen, verzekeringen, jaarlijks onderhoud, financiële kosten…)
Een deel van je woonkost spaar je verder in aandelen, die je bij uitstap uit het project bovenop je startaandelen kan meenemen.
Tegelijk bevat de kost een provisie voor een degelijk onderhoud van het pand op lange  termijn en voor de goede werking van de coöperatie.
De doelstelling is om kostendelend te werken, zonder speculatie op de meerwaarde van woningen en grond.

Woonzekerheid en flexibiliteit

Bewoners krijgen woonzekerheid in de vorm van een levenslang woonrecht.  Tegelijk is een grote flexibiliteit mogelijk.  mogelijk.  Je kunt binnen je eigen project naar een grotere of kleinere unit verhuizen als je persoonlijke situatie verandert. Maar je kunt ook naar een ander project van wooncoop verhuizen in een andere stad of dorp, bv bij een
nieuwe job. In de startperiode is dat aanbod nog beperkt, maar naarmate de coöperatie groeit, neemt de keuze toe.

Bewoners hebben woonrecht, maar gelukkig geen woonplicht. Als het je niet (langer) bevalt kan je  er ook voor kiezen om te verhuizen uit wooncoop. Op dat moment krijg je de waarde van al je aandelen terug, met een correctie voor de inflatie.

Kom naar een info-moment

Wooncoop is een nieuw concept dat een aantal voordelen van eigenaar en huurder verenigt maar het valt met geen van beiden samen.
Wil je precies weten hoe de vork in de steel zit? We leggen je met bijbehorende cijfervoorbeelden concreet uit wat deze formule betekent en wat ze kost.

We nodigen je heel graag uit op een volgend infomoment van cohousing Ekelen (zie agenda) of een infosessie van wooncoop

Past dit niet in je agenda?

Neem dan contact met ons op!

Andere projecten

Cohousing Waasland – Samenhuizendag 2019

Geplaatst op
Samenhuizendag 2019 bij Cohousing Waasland

Dit jaar was het voor ons alvast niet moeilijk om een keuze te maken uit de lange lijst van activiteiten van de Samenhuizendag.
Een bezoek aan Cohousing Waasland stond immers al lang op ons verlanglijstje. Als we ons ‘programma van eisen’ immers vergelijken met de grondslagen van dit project, dan kan je die bijna op elkaar leggen. En een kijkje in dit bestaande project was dus een unieke kans om een beeld te krijgen van hoe wij over een paar jaar zullen kunnen wonen.

Panoramisch beeld Cohousing Waasland

We arriveerden in Sint-Niklaas met een hele delegatie van Cohousing Ekelen: bijna de volledige kerngroep, vier mensen die heel erg geïnteresseerd zijn in ons project, en ‘Karel van Wooncoop‘, die ons met plezier vergezelde.

En de eerste indruk was alvast overweldigend positief: Op een rustige plek, op een boogscheut van het centrum en het station van Sint-Niklaas (en daarmee verbonden door een rustige fietsroute!), lag het mooie cohousing-complex te blinken in de zon.

Presentatie Cohousing Waasland in het gemeenschappelijke paviljoen

De ontvangst was allerhartelijkst, en nadat we voorzien waren van een natje en een droogje, kregen we een boeiende voorstelling van de geschiedenis van het project.

Maar stiekem waren we natuurlijk allemaal heel nieuwsgierig aan het wachten op de rondleiding.  
Wat was het plezierig, om van ‘ingewijden’ te horen hoe het leven in zo’n project kan zijn. 

We hoorden over kleine en iets grotere tegenvallers tijdens het bouwproces…

We maakten kennis met slimme oplossingen voor kleine  problemen (hieronder: Velow-up! Een systeem om fietsen moeiteloos verticaal te ‘parkeren’ en hierdoor heel wat plaats te besparen. Tja… Dat heb je met cohousers… Dat start met een heleboel auto’s, maar komt gaandeweg tot de ontdekking dat het met een deelauto en meer fietsen net zo goed, en veel ecologischer kan…)

VelowUp! in de fietsenstalling van cohousing Waasland

… maar we hoorden vooral, en eens te meer, hoe boeiend het is om te leven in deze woonvorm.

Achteraf was er meer dan voldoende tijd om nog heel veel prangende vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en, voor enkelen van ons, oude vriendschapsbanden te hernieuwen… 

Ik denk dat ik uit naam van onze hele groep spreek, als ik zeg dat we een fantastische namiddag hadden, die ons alleen maar meer doet uitkijken naar de start van ons eigen co-bouw en co-woon-avontuur…

Andere projecten

Samenhuizendag: Laatste afspraken!

Geplaatst op
Logo samenhuizendag 2019

Op 18 mei bezoeken we samen ‘Cohousing Waasland’.
Om 14:00 start de rondleiding waarvoor we ons inschreven. Schreef je je in voor diezelfde rondleiding, en wil je graag nader kennismaken met de huidige leden van project Ekelen? Dan kan je samen met ons de trein nemen vanaf Herentals.
Laat ons iets weten via ons contactformulier, via onze facebookpagina of via info@cohousing-ekelen.be!

Heenreis
Vertrek Herentals om 11:30 – Aankomst in Berchem om 12:02.
We hebben dan in Berchem tijd om even iets te drinken of te lunchen (mee te brengen of daar gekocht…)
Vertrek Berchem om 12:42 – Aankomst in St-Niklaas om 13:00.
Vanaf het station is het een wandeling van een half uurtje tot ‘Cohousing Waasland’, of we kunnen de bus nemen om 13:08, en arriveren na 8 minuten aan halte Clementwijk, en hebben dan nog een wandelingetje van 5 minuten tegoed...T

Terugreis
Bus om 16:16 richting Station St. Niklaas
Vertrek St. Niklaas om 16:34 – aankomst in Berchem om 17:00
Vertrek Berchem om 17:15 – aankomst Herentals om 17:45 (Trein richting Hamont)

of

Bus om 16:46 richting Station St. Niklaas
Vertrek St. Niklaas om 17:10 – aankomst in Berchem om 17:27
Vertrek Berchem om 17:58 – aankomst in Herentals om 18:30 (Trein richting Berchem)

’s Avonds wonen enkelen van onze groep de dansvoorstelling ‘Bise‘ door Min Hee Bervoets en Illumine bij in de Lompenfabriek. Je kan ons gerust vergezellen, maar ook hier geldt: zorg zelf voor kaarten!

Voortgang project

Zo vergaderen wij…

Geplaatst op

Het was een marathon-vergadering, die kernvergadering van vandaag…
De meesten van ons waren al om 16:00 present, de rest sloot aan vanaf de heerlijke maaltijd die Kris bereid had (de crumble van verse – zelfgekweekte! – rabarber was overheerlijk!).

Al snel werd duidelijk dat we met z’n allen in een behoorlijke stroomversnelling terecht gekomen zijn.
De aankoop moet afgehandeld worden, en daar duiken natuurlijk alweer een paar bureaucratische hindernissen op.
Daarnaast dringt zich de beslissing op voor welke juridische structuur we gaan kiezen… De tijd dat we als feitelijke vereniging door het leven gingen lijkt langzaam ten einde te lopen.

Ons vergaderritme zal de komende tijd flink opgedreven worden (we waren op dat vlak de laatste maanden eerlijk gezegd een beetje ingedommeld)!
Een definitief tijdstip voor een bredere infovergadering durven we nog niet noemen, maar we verwachten dat die ergens rond het begin van de lente zal plaatsvinden…

Voortgang project

De aanhouder wint!

Geplaatst op

Lang, wellicht  heel lang geleden beloofden we je om je op de hoogte te houden van de vorderingen in ons cohousingproject Herentals.

We kunnen het zelf nog amper bevatten, maar het is toch waar: na lang onderhandelen hebben deze week de 20 erfgenamen van de grond in de Ekelstraat beslist om deze grond aan ons te verkopen. Dit is voor ons de verlossende stap om eindelijk aan de concrete realisatie te beginnen.

Eerst werken we met de kerngroep een stappenplan en een plan van aanpak uit. Als de krijtlijnen daarvan in orde zijn kunnen we starten met de communicatie aan al wie interesse heeft, ons een warm hart toedraagt of gewoonweg nieuwsgierig is.
We beleggen binnenkort een vergadering om geïnteresseerden te informeren over onze aanpak en over de concrete mogelijkheden.

Wil je verder op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen, laat het ons dan even weten door op deze mail te antwoorden.
Ken je nog anderen die misschien geïnteresseerd zijn? Stuur deze mail gerust door met ons in cc, zo vullen we ons adressenbestand aan.

Wie weet …misschien tot binnenkort.
Zo net in het begin van het nieuwe jaar willen we je meteen ook een cool 2019 wensen.
Wij zijn in elk geval superblij met deze fantastische start–eindelijk dan toch – voor cohousing Herentals.
We hopen dat jij ook in 2019 een lang gekoesterde droom kan waarmaken.

Met warme groeten,

Namens cohousing Herentals
Jan Agten