wooncoop

Radicale vernieuwers 2019

Geplaatst op

De Radicale Vernieuwers 2019 is de derde editie van een wedstrijd van de Sociale InnovatieFabriek en De Standaard, in samenwerking met Cera, Koning Boudewijnstichting, VLAIO en Nationale Loterij. 
Doel is te zoeken naar oplossingen voor een beter klimaat en een betere wereld. 

Een jury onder leiding van Jan Hautekiet selecteerde uit alle inzendingen 10 opvallende maatschappelijke vernieuwers. Deze winnaars krijgen, naast de eer, media-aandacht (artikels en/of interviews), ook begeleiding van de Sociale InnovatieFabriek en partners en deelname aan een Acceleratiedag. Deze ondersteuning en promotie moet er mee voor zorgen dat de innovatie alle kansen op slagen krijgt.

Wij – de Ekelse cohousers – lopen dan ook naast onze schoenen van plaatsvervangende trots omdat onze partner wooncoop uiterst verdiend één van de tien finalisten werd.

Het brede publiek wordt gevraagd om te stemmen, en wij zijn er vast van overtuigd dat al onze sympathisanten mee hun stem uitbrengen voor wooncoop!

Radicale Vernieuwer 2019

Breng samen met ons je stem uit!
De Ekelse samen-huizers

Onderweg naar Ekelen… in Leuven!

Geplaatst op
Door de Handbogenhof

De laatste maandag gebeurt er achter de schermen elke dag wel wat, en het is dus belangrijk om met zijn allen een beetje op de hoogte te blijven van wat er allemaal gebeurt…
En tegelijk vinden we het belangrijk om ook mekaar ook informeel langzaamaan wat beter te leren kennen.

Vanaf dit werkjaar plannen we daarom maandelijks een algemene vergadering waarop alle cohousers en kandidaat cohousers (in de mate van het mogelijke) aanwezig zijn.
Avondvergaderingen starten dan met een maaltijd, en voor de tafel leeggeruimd is zit de sfeer er meestal al goed in…

En soms pakken we het nog anders aan…

Op 10 november in de voormiddag spraken we af bij Rita, ons kernlid dat in Leuven woont. 
Onze vergadering werd voorafgegaan (en onderbroken, en gevolgd) door een heerlijke brunch.  (We keken allemaal ook heel erg uit naar deze vergadering, want we zouden de eerste schetsen van de architect te zien krijgen!)

Na de vergadering trokken we onze wandelschoenen aan: 
Met een Leuvense stadsgids verkenden we de regio tussen Mechelsestraat en Kruidtuin, een wandeling met als thema ‘Vesalius en Vrienden’.  We genoten van de gouden najaarszon, van de rustige Leuvense straten en straatjes, en natuurlijk van elkaars gezelschap.

Heel erg bedankt voor de puike organisatie, Rita! Dit moeten we een keer overdoen…

Cohousing Ekelen

Dromen Durven Doen

Geplaatst op

In België is het collectief opwekken en verbruiken van energie (voorlopig) een behoorlijk moeilijke opgave. Allerlei obstakels (technisch, juridisch sociaal, financieel en institutioneel) bemoeilijken de opzet van een eigen virtuele energiecentrale.

In het werkjaar 2018-2019 organiseerde Kamp C de Droom-Durf-Doe-reeks in het kader van het project cVVP – community-based Virtual Power Plant
Enkele mensen van Cohousing Ekelen namen deel aan de Droomdagen en de Durfdagen uit dit traject. 
En Cohousing Ekelen was ook één van de acht gemeenschappen die gehoor gaf aan de oproep die hieruit volgde: “Welke rol kan jouw gemeenschap spelen in de energietransitie?”

Een jury van de cVPP–projectpartners selecteerde uit deze 8 initiatieven 3 laureaten. Hun namen werden op 14 november in hun aanwezigheid bekendgemaakt op Kamp C. 
Neen, Cohousing Ekelen was niet bij de drie laureaten
.  Dat hadden we ook niet verwacht, omdat ons totale project pas aan het begin van zijn verwezenlijking staat.
Maar onze deelnamen aan de Droomdagen en de Durfdagen gaven ons wel heel veel stof tot nadenken, en veel bagage die we zeker meenemen bij de verdere ontwikkeling van, misschien, een toekomstige community-based Virtual Power Plant

 

Voortgang project

We leren de bodem kennen…

Geplaatst op
Hemelwater...

Dat Cohousing Ekelen een zo ecologisch en duurzaam mogelijk project zal worden, stond voor ons vanaf het begin vast. We bouwen compact en deels verticaal, zodat er van ons perceel van 0,9 ha zoveel mogelijk buitenruimte overblijft.

En die buitenruimte willen we slechts minimaal verharden, zodat regenwater zoveel mogelijk ter plaatse kan infiltreren. Maar om infiltratievoorzieningen te kunnen aanleggen, zijn gegevens nodig over de  doorlaatbaarheid van de bodem.

 

Infiltratieproeven

En daarom vonden afgelopen week een paar infiltratieproeven plaats.
Kort gezegd komt dat hierop neer:
Met een grondboor wordt er een gat gegraven van een meter of twee diep.
In dat gat wordt vervolgens water gepompt tot op een bepaalde hoogte, en dan wordt er van minuut tot minuut bijgehouden hoeveel er al is weggesijpeld.
Al snel bleek dat de bodem heel goed doorlatend is, want het bleek een enorme klus om het boorgat tot de vereiste hoogte te vullen.
En dat is goed nieuws, want dat betekent dat er waarschijnlijk geen infiltratiekratten of andere infiltrerende constructies nodig zijn om het hemelwater vlot te laten insijpelen.

... en grondwater

Al wat langer geleden is ook de diepte van de grondwatertafel gemeten, en die bevindt zich op bijna 5 meter diep.
Tijdens die boring kregen we ook meer zicht op de ondergrond:
Onder een humuslaag van 80 cm dik bevindt zich een dikke zandlaag, die op een diepte van 120-150 cm een stuk harder wordt.  Het zand was vochtig, maar zeker niet nat, wat klopt met de eerste indrukken uit de infiltratieproeven.

Voor de  moestuiniers onder ons klinkt dat voorlopig gunstig in de oren:
Dat we ons aan zandgrond mochten verwachten is niet meer dan logisch. 
Dat die bodem toch voldoende vocht vasthoudt zonder nat te worden is heel fijn om te weten.
En een humuslaag van 80 cm kan in de Kempen als een luxe beschouwd worden…

Cohousing Ekelen

Van Katten en Honden…

Geplaatst op

Of hoe niets in steen gebeiteld staat!

Ruim een jaar geleden stond nog in ons Charter dat binnen ons cohousing-project geen huisdieren zouden worden toegestaan, met uitzondering van assistentiedieren…

Maar wie vandaag datzelfde Charter leest, ziet daar een veel genuanceerder tekst:

We willen in ons beleid tegenover huisdieren rekening houden met de diepe verbondenheid die er tussen een huisdier en zijn baasje kan bestaan, maar ook met bewoners die allergisch, prikkelgevoelig of angstig zijn voor huisdieren.

Inderdaad, mede door feedback van kandidaat-bewoners gingen we toch anders tegen dit gegeven aankijken. Er werd dus een ‘Werkgroep Huisdieren’ opgericht, die een leidraad zal uitwerken over dit onderwerp…

Maar we blijven heel nieuwsgierig hoe andere cohousing-projecten hiermee omgaan, of wat (kandidaat-)bewoners over dit onderwerp denken. We horen dus graag antwoorden op volgende vragen:

  • Zijn in jouw cohousing-project huisdieren welkom?

  • Zo ja, hebben jullie regels in dit verband?

  • Voor kandidaat-samenhuizers met een huisdier: Zou het voor jou een beletsel zijn om voor een project te kiezen als je huisdier niet mee mag verhuizen?

  • Voor kandidaat-samenhuizers zonder huisdier: Houdt de aanwezigheid van huisdieren je tegen om voor een bepaald project te kiezen? Welke afspraken zou jij essentieel vinden?

We lezen je antwoord graag in de reacties op dit bericht!
(En natuurlijk ben je altijd welkom op onze info-momenten…)

Cohousing en zo...

Ekelsap

Geplaatst op
Appels van de Ekelaars

Ook al zijn we nog niet aan het samen-huizen, toch doen we al best veel samen…

Gepland, maar ook spontaan zijn er al allerlei gezamenlijke activiteiten, maar daar blijft het niet bij…

Jan en Kris lieten al jaren hun overvloedige appeloogst persen tot een overheerlijk natuurtroebel appelsapje. Maar waarom dat persen beperken tot de appels van één boomgaard, als in de tuinen van andere co-bouwers ook een paar rijkdragende appelaars staan?
Heel simpel… Dan worden meteen twee persbeurten bij de sapmobiel gereserveerd, en wordt het fruit van alle co-bouwers samengebracht!

'Ekelsap', geperst door de Sapmobiel
'Ekelsap', geperst door de Sapmobiel

En weer bleek, dat 1 + 1 veel meer kan zijn dan 2
Want vraag het maar aan een wijnkenner, of aan elke fijnproever:  Iets wordt maar écht lekker, als er ‘laagjes’ in de smaak zitten.  Als het niet alleen maar zoet, of niet alleen maar zuur is…
En waar bleek dat in de ene tuin dit jaar de zoete appelrassen het meest productief waren, droegen in een andere tuin de appelaars met friszure rassen de meeste vruchten. En zo ontstond dus inderdaad een prachtig gebalanceerd Ekelsap, dat we graag als volgt beschrijven:

Een verrassend fris en kruidig boeket. De neus toont aroma’s van een mooie rijping, dikke appelschil met hinten van appelblad en citroenschil.
De smaak is levendig met heldere, frisse zuren. Ingetogen zoetheid met fruitige aroma’s.
Pittige tannines in de afdronk, een bite met een bijna korrelig mondgevoel.

Wil je meer weten over Cohousing Ekelen, en wil je ook eens proeven van dat bijzondere Ekelsap, dan ben je welkom op één van onze info-momenten.

De Ekelse samen-huizers

Ook zo bouwen wij aan cohousing

Geplaatst op

De afgelopen maanden waren druk, intens, spannend…
Maar tegelijk namen we ruim de tijd om ook meer informeel aan ons samenhuis-project te bouwen.

Samen eten, en samen het glas heffen op de geslaagde aankoop van de grond is daar absoluut een onderdeel van, maar ook op andere manieren leerden we elkaar de afgelopen maanden steeds beter kennen.

Salzburg en de Krameterhof
Jos en Ann maakten plannen om in de zomer naar Oostenrijk te gaan en een bezoek te brengen aan het mekka van de permacultuur, de Krameterhof van Sepp Holzer.  En omdat Jan en Kris de andere groene vingers van de huidige kerngroep zijn, klonk hen dat ook als muziek in de oren. 
Begin juli reden we dan ook met z’n vieren naar Oostenrijk, waar we samen genoten van een zonnige dag in Salzburg (en van een lekker stuk Sachertorte ter gelegenheid van de jarige Kris!)

De volgende dag reden we dan verder naar Ramingstein in Salzburgerland, waar we een hele dag rondgeleid werdenn op de Krameterhof.
’s Avonds keerden Jan en Kris terug naar Salzburg waar de Festspiele intussen begonnen waren, Jos en Ann gingen verder naar Bad Aussee voor een korte vakantie in de bergen.

Coöperantenwandelingen in de Bourgoyen

Maar ook dichter bij huis bouwen we aan samenzijn…
Toen wooncoop zijn coöperanten uitnodigden voor een wandeling in de Bourgoyen, waren de afspraken snel gemaakt…
Op de carpool-parking in Herentals stapten Mieke en Fred in de auto bij Ann en Jos, en vier man sterk reden ze in westelijke richting.  
En eerlijk is eerlijk, voor een ‘stads-natuurgebied’ mag de Bourgoyen er echt wel zijn… Maar in de toekomst moeten we die Gentenaars toch ook eens laten zien dat we hier in de Kempen toch wel grotere stukjes groen hebben! (Al moeten we toegeven dat Natuur.punt hier in deze contreien niet zo’n mooie natuur.huizen kan laten zien als het Gentse exemplaar…)

(Klik op de kleine foto’s om een grotere versie te zien.)

Cohousing Ekelen

Daar drinken we op!

Geplaatst op

Natuurlijk zat het er al heel lang aan te komen, maar zolang niet alle handtekeningen op de nodige documenten stonden, bleven we toch met een onrustig gevoel in onze magen zitten.  Er zou toch maar een onverwachte kink in de kabel komen…

Maar intussen is het zover!

Alle noodzakelijke documenten voor de aankoop van het perceel in de Ekelstraat werden vorige maand bij de notaris ondertekend, en ook wooncoop heeft zich officieel geëngageerd om dit project verder met ons te ontwikkelen en het financieel en materieel te ondersteunen.

De eerste stappen naar de aanvraag van een bouwvergunning werden al gezet!
Architectenbureau Omgeving werkt momenteel aan een inrichtingsplan. Dit plan zal klaar zijn tegen eind augustus/begin september. Dan volgt de procedure van goedkeuring door de stad. We hopen het hele proces nog dit jaar te kunnen afronden en dan te beschikken over de bouwvergunning.

Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, dan brengen we je de komende dagen nog verder opde hoogte!

Cohousing Ekelen

Cohousing Ekelen kiest voor wooncoop

Geplaatst op

Tijdens onze recente info-avonden legden we al uit dat we na uitgebreid overleg besloten hebben om voor de uitwerking van ons project met wooncoop in zee te gaan.

Een geschikte juridische structuur kiezen is een lastig proces voor bijna elk samenhuis-project.
De regelgeving in Vlaanderen is namelijk nog niet afgestemd op deze relatief nieuwe vorm van wonen. Je vindt in de praktijk dan ook zeer verschillende juridische oplossingen, die helaas meestal redelijk complex zijn en vooral niet op maat van cohousing.

Coöperatief Wonen

Binnen onze kerngroep leefde al lang de wens naar een coöperatieve woonvorm, niet alleen geïnspireerd door talrijke voorbeelden in het buitenland, maar vooral omdat we vinden dat een coöperatie de beste juridische vertaling is
voor cohousing. Alle bewoners zijn dan immers samen eigenaar.
Maar na een aantal gesprekken met deskundigen hebben we het spoor cvba (coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, kortweg coöperatie) met veel spijt verlaten: Het is te complex en risicovol. Noodgedwongen legden we ons neer bij individueel eigenaarschap omdat we onze woondroom hoe dan ook willen realiseren. .

En toen verscheen wooncoop op het toneel…

Wooncoop

Wooncoop is als wooncoöperatie opgericht in 2017 en timmert flink aan de weg met een innovatief woonconcept.

Wooncoop gelooft dat wonen een basisrecht is, en wil daarom op een rechtvaardige manier bijdragen aan kwaliteitsvol wonen in steden en dorpskernen. Het investeert in verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen, van een echt gemeenschapshuis tot cohousing.

De groepen vullen zelf in hoe ze hun project vorm willen geven.

Hoe werkt dat?

Als wooncoöperatie is wooncoop eigenaar van de woningen en neemt daarbij alle verantwoordelijkheden die aan dat eigenaarschap verbonden zijn op zich.

Bewoners kopen aandelen en betalen daarnaast een maandelijkse woonkost, waarin behalve het verbruik alle normale kosten van een woning opgenomen zijn (aankoop, taksen, verzekeringen, jaarlijks onderhoud, financiële kosten…)
Een deel van je woonkost spaar je verder in aandelen, die je bij uitstap uit het project bovenop je startaandelen kan meenemen.
Tegelijk bevat de kost een provisie voor een degelijk onderhoud van het pand op lange  termijn en voor de goede werking van de coöperatie.
De doelstelling is om kostendelend te werken, zonder speculatie op de meerwaarde van woningen en grond.

Woonzekerheid en flexibiliteit

Bewoners krijgen woonzekerheid in de vorm van een levenslang woonrecht.  Tegelijk is een grote flexibiliteit mogelijk.  mogelijk.  Je kunt binnen je eigen project naar een grotere of kleinere unit verhuizen als je persoonlijke situatie verandert. Maar je kunt ook naar een ander project van wooncoop verhuizen in een andere stad of dorp, bv bij een
nieuwe job. In de startperiode is dat aanbod nog beperkt, maar naarmate de coöperatie groeit, neemt de keuze toe.

Bewoners hebben woonrecht, maar gelukkig geen woonplicht. Als het je niet (langer) bevalt kan je  er ook voor kiezen om te verhuizen uit wooncoop. Op dat moment krijg je de waarde van al je aandelen terug, met een correctie voor de inflatie.

Kom naar een info-moment

Wooncoop is een nieuw concept dat een aantal voordelen van eigenaar en huurder verenigt maar het valt met geen van beiden samen.
Wil je precies weten hoe de vork in de steel zit? We leggen je met bijbehorende cijfervoorbeelden concreet uit wat deze formule betekent en wat ze kost.

We nodigen je heel graag uit op een volgend infomoment van cohousing Ekelen (zie agenda) of een infosessie van wooncoop

Past dit niet in je agenda?

Neem dan contact met ons op!

Andere projecten

Cohousing Waasland – Samenhuizendag 2019

Geplaatst op
Samenhuizendag 2019 bij Cohousing Waasland

Dit jaar was het voor ons alvast niet moeilijk om een keuze te maken uit de lange lijst van activiteiten van de Samenhuizendag.
Een bezoek aan Cohousing Waasland stond immers al lang op ons verlanglijstje. Als we ons ‘programma van eisen’ immers vergelijken met de grondslagen van dit project, dan kan je die bijna op elkaar leggen. En een kijkje in dit bestaande project was dus een unieke kans om een beeld te krijgen van hoe wij over een paar jaar zullen kunnen wonen.

Panoramisch beeld Cohousing Waasland

We arriveerden in Sint-Niklaas met een hele delegatie van Cohousing Ekelen: bijna de volledige kerngroep, vier mensen die heel erg geïnteresseerd zijn in ons project, en ‘Karel van Wooncoop‘, die ons met plezier vergezelde.

En de eerste indruk was alvast overweldigend positief: Op een rustige plek, op een boogscheut van het centrum en het station van Sint-Niklaas (en daarmee verbonden door een rustige fietsroute!), lag het mooie cohousing-complex te blinken in de zon.

Presentatie Cohousing Waasland in het gemeenschappelijke paviljoen

De ontvangst was allerhartelijkst, en nadat we voorzien waren van een natje en een droogje, kregen we een boeiende voorstelling van de geschiedenis van het project.

Maar stiekem waren we natuurlijk allemaal heel nieuwsgierig aan het wachten op de rondleiding.  
Wat was het plezierig, om van ‘ingewijden’ te horen hoe het leven in zo’n project kan zijn. 

We hoorden over kleine en iets grotere tegenvallers tijdens het bouwproces…

We maakten kennis met slimme oplossingen voor kleine  problemen (hieronder: Velow-up! Een systeem om fietsen moeiteloos verticaal te ‘parkeren’ en hierdoor heel wat plaats te besparen. Tja… Dat heb je met cohousers… Dat start met een heleboel auto’s, maar komt gaandeweg tot de ontdekking dat het met een deelauto en meer fietsen net zo goed, en veel ecologischer kan…)

VelowUp! in de fietsenstalling van cohousing Waasland

… maar we hoorden vooral, en eens te meer, hoe boeiend het is om te leven in deze woonvorm.

Achteraf was er meer dan voldoende tijd om nog heel veel prangende vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en, voor enkelen van ons, oude vriendschapsbanden te hernieuwen… 

Ik denk dat ik uit naam van onze hele groep spreek, als ik zeg dat we een fantastische namiddag hadden, die ons alleen maar meer doet uitkijken naar de start van ons eigen co-bouw en co-woon-avontuur…