Zes redenen waarom cohousing (n)iets voor jou is

Gepubliceerd door Ann op

Zes redenen waarom cohousing (n)iets voor jou is

Iets voor mij omdat ik duurzaam wil wonen!

Groot gelijk... Omdat in een cohousing-project een aantal ruimten gemeenschappelijk gebruikt worden, wordt je ecologische voetafdruk meteen een stuk kleiner.
In een cohousing-project blijkt het autobezit vaak ook te dalen, en dit heeft een positief effect op de mobiliteit in de buurt. Binnen een cohousing-project - of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw - wordt over het algemeen ook heel veel belang gehecht aan ecologisch bouwmaterialen en ecologische energievoorziening.
Apparaten die niet dagelijks gebruikt worden, moeten niet door iedereen afzonderlijk worden aangekocht, en zaken die je niet meer gebruikt krijgen nog gemakkelijker een tweede leven/nieuwe eigenaar dan via de kringwinkel...

Niets voor mij want veel te duur!

Dit geldt inderdaad voor een heleboel cohousingprojecten die gebaseerd zijn op eigenaarschap.
Maar als je gaat kijken naar cohousingprojecten die onderdeel zijn van een wooncoöperatie verandert het plaatje meteen:
Een wooncoöperatie als wooncoop maakt betaalbaar, duurzaam en kwalitatief wonen binnen een stedelijke setting bereikbaar wordt voor iedereen, ook mensen met een grotere afstand tot de vastgoedmarkt, zoals bijvoorbeeld singles en eenoudergezinnen. De kostprijs van een wooneenheid is in dit soort projecten vergelijkbaar met een woning van een vergelijkbare oppervlakte op de privé-markt, maar je krijgt stiekem veel meer oppervlakte voor je geld, want je maakt ook gebruik van alle gemeenschappelijke voorzieningen

Iets voor mij: ik heb kinderen!

Een cohousingproject kan je met recht beschouwen als een ideale plek om je kinderen te laten opgroeien. Niet voor niets wordt vaak gezegd 'dat je een heel dorp nodig hebt om een kind op te voeden'.
Je kinderen hebben altijd vriendjes in de buurt, en de gemeenschappelijke buitenruimte vormt een ideaal speelterrein. Tegelijk leren ze heel spontaan respect te tonen voor andere leefwijzen, en voor andermans privacy (zie verder!).
Kan je door omstandigheden een keer niet tijdig aan de schoolpoort staan? Allicht is er een medebewoner die even in de bres wil springen. Wonen je eigen ouders ver weg? In de meeste projecten zijn er ook een paar senioren die voor je het weet als extra oma en opa fungeren.

Niets voor mij: ik ben een introvert...

Hoe gek het ook mag klinken: Net voor de bewoners met een eerder introverte persoonlijkheid blijkt cohousing vaak een ideale woonvorm, vooral in steden.
Extraverte mensen maken waar ze ook wonen immers vaak vlot contact. In stedelijke omgevingen dreigen introverte mensen echter gemakkelijker te vereenzamen. In een cohousing ontstaat er veel gemakkelijker spontane sociale interactie, zonder dat deze verplichtend wordt.
Een introvert en wellicht hoogsensitief persoon die wel houdt van sociale activiteiten, maar er ook weer tijdig tussenuit wil, kan naadloos aansluiten bij de cohousing-barbecue, en zich weer terugtrekken als de dosis prikkels voor die dag voldoende was.

Iets voor mij: de kinderen zijn de deur uit!

In deze nieuwe faze van je leven kan een cohousingproject inderdaad een fantastisch leuke uitdaging zijn.
De aanwezigheid van kinderen (wel de lusten, maar niet de lasten ;-)!) is allicht vanzelfsprekend, en het feit dat je kleiner kan gaan wonen en daardoor minder tijd (en geld) hoeft te besteden aan schoonmaak en onderhoud van een intussen te groot huis. De mogelijkheid om vlak bij huis en samen met anderen te tuinieren is misschien voor jou ook een voordeel.

Niets voor mij: ik ben heel erg gesteld op mijn privacy!

Dit is inderdaad een punt waar kandidaat-cohousers zich wel eens zorgen over maken...
Maar in bestaande projecten blijkt dit een nauwelijks bestaand probleem.
Integendeel: spontaan blijken er allerlei fijnmazige en door iedereen gerespecteerde regeltjes rondom privacy ontstaan.
In een Amerikaans project met 'veranda's' vooraan en tuintjes achteraan de woningen werd het een ongeschreven regel dat je als op je veranda zit, dit betekent dat je in bent voor een praatje, maar dat je liever niet gestoord wordt als je in je tuintje van de zon geniet.
In een Vlaamse cohousing leerden ouders hun kinderen dat ze NIET, nooit, bij vriendjes over de vloer gingen als er bezoek was in het gezin of als die aan tafel zaten. In haar studie over Cohousing benoemt Ruth Soenen tal van dit soort voorbeelden.

Wij van cohousing Ekelen zijn heel nieuwsgierig wat voor jou de redenen zijn die je ervan overtuigd hebben dat cohousing (n)iets voor jou is.  
We lezen graag je reactie terug in de commentaren!

Bovenaan: Wandelmeent – Hilversum
Foto: Johan Bakker, CC BY-SA 3.0


3 reacties

Marloes W. · 7 februari 2020 op 10:18

Dit stukje lijkt door een ervaringsdeskundige geschreven!
Ik ben een hoogsensitief persoon, en woonde in verschillende jaren in Nederland in ‘Centraal Wonen’ zoals wij cohousing noemen. Omwille van mijn werk moest ik helaas verhuizen.

Cohousing was voor mij inderdaad ideaal, omdat ik heel graag sociaal contact wil, maar ik niet altijd kan voorspellen wanneer ik eraan toe ben. Een avondje stappen met vrienden moet ik vaak afbellen omdat ik me na een werkdag al te zeer overprikkeld voel om nog in de kroeg te gaan hangen.
Maar in het Centraal Wonen ontstonden regelmatig spontane aperitief-, borrel of barbeque-momenten, en daar kon ik bij aansluiten als ik eraan toe was, en ik vertrok naar mijn eigen stekje als het te lang duurde…
En soms sloot ik later op de avond toch weer even aan.
Ik voelde me op die manier helemaal deel van de groep, terwijl ik anders vaak de indruk heb spelbreker te zijn!

    Ann · 8 februari 2020 op 14:36

    Dankjewel voor je reactie Marloes!
    Ik ben nieuwsgierig of je op termijn opnieuw voor Centraal Wonen zou opteren?

yentl · 4 juni 2021 op 12:14

Beste Ann, als student toegepaste architectuur doe ik onderzoek naar Cohousing naar de voor en nadelen. Op welke basis hebt u deze ondervindingen gemaakt? Woont u reeds in een cohousing project?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.