Cohousing Waasland – Samenhuizendag 2019

Gepubliceerd door Ann op

Samenhuizendag 2019 bij Cohousing Waasland

Cohousing Waasland – Samenhuizendag 2019

Dit jaar was het voor ons alvast niet moeilijk om een keuze te maken uit de lange lijst van activiteiten van de Samenhuizendag.
Een bezoek aan Cohousing Waasland stond immers al lang op ons verlanglijstje. Als we ons ‘programma van eisen’ immers vergelijken met de grondslagen van dit project, dan kan je die bijna op elkaar leggen. En een kijkje in dit bestaande project was dus een unieke kans om een beeld te krijgen van hoe wij over een paar jaar zullen kunnen wonen.

Panoramisch beeld Cohousing Waasland

We arriveerden in Sint-Niklaas met een hele delegatie van Cohousing Ekelen: bijna de volledige kerngroep, vier mensen die heel erg geïnteresseerd zijn in ons project, en ‘Karel van Wooncoop‘, die ons met plezier vergezelde.

En de eerste indruk was alvast overweldigend positief: Op een rustige plek, op een boogscheut van het centrum en het station van Sint-Niklaas (en daarmee verbonden door een rustige fietsroute!), lag het mooie cohousing-complex te blinken in de zon.

Presentatie Cohousing Waasland in het gemeenschappelijke paviljoen

De ontvangst was allerhartelijkst, en nadat we voorzien waren van een natje en een droogje, kregen we een boeiende voorstelling van de geschiedenis van het project.

Maar stiekem waren we natuurlijk allemaal heel nieuwsgierig aan het wachten op de rondleiding.  
Wat was het plezierig, om van ‘ingewijden’ te horen hoe het leven in zo’n project kan zijn. 

We hoorden over kleine en iets grotere tegenvallers tijdens het bouwproces…

We maakten kennis met slimme oplossingen voor kleine  problemen (hieronder: Velow-up! Een systeem om fietsen moeiteloos verticaal te ‘parkeren’ en hierdoor heel wat plaats te besparen. Tja… Dat heb je met cohousers… Dat start met een heleboel auto’s, maar komt gaandeweg tot de ontdekking dat het met een deelauto en meer fietsen net zo goed, en veel ecologischer kan…)

VelowUp! in de fietsenstalling van cohousing Waasland

… maar we hoorden vooral, en eens te meer, hoe boeiend het is om te leven in deze woonvorm.

Achteraf was er meer dan voldoende tijd om nog heel veel prangende vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en, voor enkelen van ons, oude vriendschapsbanden te hernieuwen… 

Ik denk dat ik uit naam van onze hele groep spreek, als ik zeg dat we een fantastische namiddag hadden, die ons alleen maar meer doet uitkijken naar de start van ons eigen co-bouw en co-woon-avontuur…


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.