Internationale dag van de biodiversiteit
In de aanloop naar de Internationale Dag van de Biodiversiteit verkenden we de flora van onze toekomstige woonplek. We hoopten er een diverse plantengemeenschap aan te treffen, maar dat viel helaas een beetje tegen…
Er staan een mooie rij zomereiken aan de grens van ons perceel, en we merken enthousiast hoe onze architecten erin slagen die een organisch onderdeel te laten vormen van onze toekomstige site.
Maar helaas merkten we ook op, hoe het perceel gekoloniseerd is door Amerikaanse vogelkers en Robinia, waarbij vooral de eerste nauwelijks een bijdrage levert aan de biodiversiteit.
Het zal dus voor ons een uitdaging zijn om ons perceel in de komende jaren beetje bij beetje om te vormen tot een biodivers paradijs.
We zijn ervan overtuigd dat we daarin slagen, en dat we zullen bewijzen dat tuinen een belangrijke rol kunnen spelen in het behoud van de regionale soortenrijkdom!
(Naast Robinia en Vogelkers troffen we ook bramen, veel bramen aan, en klimop. En daarmee hebben we de plantengroei grotendeels samengevat.
Toch was er ook één leuke verrassing: we troffen één bloeistengel aan van de Gewone Salomonszegel… Naast de Ekelse Eiken verdient die zeker ook een plek in onze toekomstige tuin!)
2 reacties
Kris · 23 mei 2020 op 11:58
Spijtig en toch verrassend dat er na heel wat jaren ‘braakliggen’ toch maar zo weinig soorten spontaan een plekje vinden. Hoog tijd om de locals te helpen om hun stekje terug te vinden. Werk aan de winkel maar met een gevarieerd perspectief!
Ann · 23 mei 2020 op 22:22
En dat bewijst eens te meer dat natuurbeheer meer moet zijn dan ‘alles zijn gang maar laten gaan’, want dat leidt er vaak toe dat invasieve soorten hun kans grijpen, en dat planten die van nature minder krachtige groeiers zijn het onderspit delven.