Lokale Duurzame Helden!

Gepubliceerd door Ann op

Wij zijn Lokale Duurzame Held!

Op 25 september 2021 viert de hele wereld de zesde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Dat is een langetermijnagenda met zeventien doelstellingen die van de aarde tegen 2030 een duurzamere plaats moet maken. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd. 

Samen met andere Vlaamse steden en gemeenten viert Herentals die verjaardag een hele week lang. Van 18 tot 25 september wordt de SDG-vlag uitgehangen  en zet de stad haar eigen ‘Duurzame Helden’ in de kijker.

Lokale Duurzame Held Klimaatactie

Wij zijn heel trots dat Herentals ons haar Lokale Duurzame Held noemt in de categorie ‘Klimaatactie’, en tegelijk geloven wij dat we inderdaad ons steentje bijdragen op dit vlak.

Kom met ons speeddaten!

Op vrijdag 24 september organiseert Herentals een feestelijke ‘speeddate’ avond om zijn Helden in het zonnetje te zetten.
Meer informatie vind je via deze link of in onze agenda.

Zo stellen wij ons voor:

Cohousing Ekelen wordt een divers, inclusief en intergenerationeel cohousingproject in de groene setting van de wijk Wuytsbergen-Ekelen, op wandelafstand van het treinstation van Herentals. We creëren hier een woongemeenschap die zich openstelt voor de omgeving, en die maximaal inzet op ecologie en duurzaamheid. Ons project telt 25 huishoudens en maakt deel uit van Wooncoop, een wooncoöperatie die kwalitatief en duurzaam wonen als basisrecht beschouwt.


Door compact te bouwen en wonen ontstaat er veel ruimte voor gezamenlijk gebruik. We delen o.a. een gemeenschapshuis, fietsenberging en -atelier, en een grote buitenruimte met moestuin, serre en creatieve speelruimte voor de kinderen.
De deeleconomie doet ons consuminderen, terwijl ze ons toch rijker maakt:  zo zullen onder andere tuinwerktuigen, allerhande  klus- en huishoudgereedschap, een wasserette en ook een aantal auto’s worden ‘gedeeld goed’ worden.


We kiezen voluit voor hernieuwbare energiebronnen, voor circulaire bouwmaterialen, en voor een levensloopbestendig ontwerp. We laten het hemelwater na hergebruik infiltreren in een wadi en trachten met onze buitenaanleg de biodiversiteit te verhogen.
Eén van de 25 units zal bestaan uit drie studio’s, bedoeld voor mensen met een beperking, die er begeleid zelfstandig zullen kunnen wonen.
Op deze manier creëren we een project dat een meerwaarde betekent voor de bewoners, het milieu en de omgeving.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.