Boomklever, Watersnip, Rietgors… en het Ekelnest!

Gepubliceerd door Ann op

Boomklever, Watersnip, Rietgors… en het Ekelnest!

Vanaf het ogenblik dat de plannen van onze architecten een beetje concreet werden, spraken we over ‘den A-blok, den B-blok, de C-blok en het Paviljoen’.

Maar na een tijd vonden we dat toch allemaal wat te zakelijk klinken…
We willen graag wat meer poëzie in de namen van onze toekomstige huizen horen!

Dat was voer voor een leuke discussie.
Zouden het bloemennamen worden of namen van geurende kruiden? Of bomen, of vogels of namen die verwezen naar ‘een plek’?
Snel werd duidelijk dat er twee voorkeuren waren:
Er was heel veel animo voor wat minder voor de hand liggende vogelnamen…
En er gingen veel stemmen op voor toponiemen, namen die verwijzen naar een plaats.

Dus besloten we om die twee te combineren!
We gingen op zoek naar vogels, die in in hun naam een woord hadden dat kon verwijzen naar een plek op ons terrein.  
En met die vogelnamen lag de naam van het paviljoen meteen ook voor de hand: Het Ekelnest!

Loop even met me mee langs de ‘blokken’..

De Boomklever

Boomklever | foto: Edwin Alderton (CC BY-NC-SA 2.0)

Vlakbij ’t Ekelnest, en grenzend aan een bosje van prachtige oude zomereiken, ligt ‘De Boomklever’…
Die is genoemd naar een acrobatisch bosvogeltje, dat zich ook regelmatig in boomrijke tuinen en parken vertoont.  Het is het enige inheemse vogeltje, dat niet alleen tegen een stam omhoog kan kruipen, maar ook met hetzelfde gemak en met zijn achterwerk in de lucht naar beneden loopt, waarbij hij zich met zijn lange tenen behendig vastgrijpt.

Ik heb stiekem de indruk dat de toekomstige bewoners van cohousing Ekelen géén voetballiefhebbers, en in elk geval geen supporters van ‘den Antwerp’ zijn, want ‘de Bosuil’ kreeg opvallend weinig stemmen. Maar ook voor Boomkruiper, Houtsnip en Boomvalk was er niet veel animo.

De Watersnip

Watersnip | Foto Thomas Landgren (CC-NC-ND 2.0)

Als we van bij het eikenbosje naar de zuidrand van het terrein lopen, komen we bij de zwemvijver en bij de fruithagen die de omheining van de moestuin vormen.
Zou het blok dat hierop uitkijkt het Waterhoen, de Watersnip of de Waterral worden? of kozen we voor Braamsluiper of Appelvink?

De toekomstige bewoners van dit blok houden van luchtigheid, en toen ze de volksnaam leerden kennen van de Watersnip, was er nog weinig discussie mogelijk!
Zeg nu zelf… een naam als ‘hemelgeit’ moet je toch minstens doen glimlachen?
Tijdens zijn baltsvlucht klapperen de staartveren van de Watersnip zodanig in de wind, dat ze een mekkerend geluid produceren!

De Rietgors

Rietgors | Foto: Elly Vaes - Cohousing Ekelen

Als we achter ‘de Watersnip’ doorlopen naar de oostelijke grens van het perceel, komen we tenslotte voorbij het derde blok, die uitkijkt op de wadi.
En hoewel we verwachten dat op deze goed drainerende Kempengrond de wadi vaak droog zal staan, zullen er daar wat vochtminnende planten, en wellicht zelfs riet groeien.
Maar ook de kippenren is hier vlakbij… Het werd dan ook een nek-aan-nek race tussen het Goudhaantje en de Rietgors, al was die laatste toch een duidelijke winnaar.

Dat de toekomstige Ekelaars vredelievende mensen zijn, dat blijkt uit het feit dat de Kemphaan op een afgetekende laatste plaats bleef staan.

Is er nog plaats?

Cohousing Ekelen raakt stilaan goed bevolkt, maar Jeanne, Mit, Hugo Obi en Leo vinden het niet erg als er nog een paar speelkameraadjes bijkomen… 
In de Boomklever en de Watersnip zijn de meeste units al gereserveerd, in de Rietgors zijn nog een paar gezinsnesten vrij!


2 reacties

Mieke · 24 februari 2022 op 09:51

En Ann in de Rietgors wonen hééél sympathieke mensen die erg veel van kinderen houden. Dus alle gezinnen met jonge of oudere kinderen zijn hier zeeeeeer welkom 🙂

    Ann · 24 februari 2022 op 10:22

    Je haalt me de woorden uit de mond Mieke… Als moeten de mensen van de boomklever en de watersnip in sympathiciteit (zeg je dat zo?) niet voor hen onder doen!
    Maar je brengt me wel op een idee…
    Ik ga de voorstellingspagina van alle bewoners eens herwerken, en ze per blok groeperen!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.