Een late Nieuwjaarsreceptie

Gepubliceerd door Ann op

Een late Nieuwjaarsreceptie

Met wooncoop in het STAM

Een mooie delegatie van negen Ekelse cohousers trok vandaag vanuit de Antwerpse Kempen (en vanuit Leuven, nietwaar Rita?) naar het STAM in Gent voor de nieuwjaarsreceptie van wooncoop.

Het vooruitzicht van een gratis glaasje bubbels was natuurlijk al heel verleidelijk, maar vooral de lezingen van Peggy Totté en Ruth Soenen haalden ons over de streep.
(Voor het verhaal van Ruth Soenen verwijs ik naar een eerder berichtje op dit blog.)

Peggy Totté

De curator van de tentoonstelling ‘Living Apart Together’ gaf een boeiend overzicht van de verschillende accenten die in cohousing gelegd worden naargelang van het ligging of van de ontwikkelaars die eraan ten grondslag liggen.

De eerste cohousingprojecten die zich in steden ontwikkelden, hadden vooral oog voor kwalitatief en duurzaam wonen in de stad.
Voorbeelden die aan bod kwamen zijn De Schilders in Gent, en Brutopia in Brussel.

 

Peggy Totté

Projecten in meer landelijke gemeentes daarentegen, gaan vaak uit van beschermd erfgoed, dat op deze manier een nieuwe bestemming kan krijgen (waar anders vaak de middelen of de mogelijkheden voor ontbreken).
Voorbeelden zijn de Vierkantshoeve Ter Beemt in Zingem, en de oude Jongensschool in Kaulille.

Steeds vaker gaan ook projectontwikkelaars zich richten op collectief wonen.
Waar in klassieke cohousingprojecten de bewonersgroep meestal al vanaf het begin betrokken is bij de uitwerking van het project, er vaak de initiatiefnemers van zijn, valt bij de ‘projectontwikkelaarsprojecten’ op, dat de bewoners vaak pas in een late faze enige zeggingschap krijgen in de uitwerking van het project.
Voorbeelden die genoemd werden zijn Boterberg in Kalmthout, Zilverlaan in Oostende en Cityloft in Hasselt.
Vooral bij de twee laatste projecten viel mij als toehoorder op, dat er weinig aandacht leek te zijn gegaan naar de ontwikkeling en de ‘bestemming-geving’ van de gemeenschappelijke ruimte.

Een meer recente ontwikkeling zijn de cohousingprojecten waarbij een stadsbestuur het initiatief neemt.  Schaalvergroting lijkt hierbij het sleutelwoord. Vaak gaat het om projecten van 50 of meer wooneenheden, waarbij Peggy Totté zich met enige bezorgdheid afvraagt om hierbij niet langzaamaan een grens bereikt wordt, waarboven van gezamenlijke beslissen steeds lastiger wordt.
De voorbeelden die ze noemde zijn Bijgaardehof (59 units) in Gent en ’t Wisselspoor (48 units, verdeeld in twee bewonersgroepen) in Leuven.

Na de lezing van Ruth Soenen vervolgde Peggy Totté haar verhaal met  het ontstaan van coöperatieve cohousingprojecten.  In het buitenland – en met name in Zwitserland – bestaan hiervan talloze voorbeelden, zoals het bekende Kalkbreite in Zürich. In Vlaanderen daarentegen is dit een nog recente ontwikkeling.
Peggy Totté ziet zeer veel mogelijkheden voor dit soort projecten.
In de eerste plaats is er de wenselijkheid van grotere projecten dan de relatief kleine sites die door particulieren uit de grond kunnen worden gestampt.
Daarnaast is ook duidelijk dat op termijn de renovatie van verouderde appartementen veel vlotter kan verlopen binnen een coöperatief model dan binnen een klassieke VME.
En tenslotte ziet mevrouw Totté een belangrijke rol weggelegd voor coöperatieve bewoning bij het behoud van beschermd erfgoed.

Duidelijk werd in elk geval, dat wooncoop ‘goe bezig is’, en we wensen hen (en dus ook onszelf als coöperanten!) van harte een heel mooi 2020!

En wellicht ten overvloede: De neerslag van het onderzoek van Peggy Totté en Ruth Soenen zie je in de tentoonstelling Housing Apart Together, nog tot 3 mei 2020 in het STAM, Gent.
Of je leest het rustig na in de digitale brochure


1 reactie

Fred Vergauwen · 3 februari 2020 op 08:27

Klopt helemaal.

Mijn tip: koop/zoek/lees de speciale publicatie van A+ over gemeenschappelijk wonen (nr. 280 van oktober/november 2019) . De tentoonstelling in het STAM biedt het boekje aan voor €25. Je vindt er alle projecten in terug naast de theoretische beschouwingen van onder andere Ruth en Peggy,

Bestellen kan ook via de volgende website: https://www.a-plus.be/nl/

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.