10 redenen om te cohousen met kinderen

Gepubliceerd door Ann op

Omwana takulila nju emoi!

Dit gezegde uit West-Oeganda kan vertaald worden als ‘Een kind groeit niet op in één enkel huis.’
Het is maar één van de zovele versies van het gezegde dat we intussen ook in de westerse wereld kennen als ‘Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden’, een gezegde dat in vrijwel elke Afrikaanse taal zijn eigen variant kent.

Wij geloven er rotsvast in, dat het opgroeien in de vele huizen van een cohousing voor kinderen een enorme meerwaarde is….

10 redenen om te cohousen met kinderen

Heel veel kleine en grote mensen om mee te spelen

Natuurlijk zijn er alle andere kinderen uit de cohousing, maar denk ook eens aan die interessante grote mensen die daar ook rondlopen, en die ook af en toe met jou willen spelen!
En dan zijn er de kleinkinderen van de iets oudere bewoners die nu extra graag bij oma en opa komen logeren... En geloof maar dat de buurtkinderen hier ook graag komen spelen

Een grote variatie aan binnen- en buitenspeelplekken

Cohousing Ekelen heeft een grote tuin van 7000 ㎡, met een boshoek waar de grotere kinderen in veiligheid op avontuur kunnen, maar ook een speelweide in het zicht van de appartementen en het paviljoen waar de kleinsten veilig hun gang kunnen gaan. In het paviljoen is er een speelzolder, maar reken er maar op dat je de kinderen ook zal zien 'spelen/leven' in de keuken, de ateliers, de moestuin...

Leren ruzie maken... en weer vrede sluiten

We zijn er van overtuigd dat leven in een cohousing niet alleen maar rozengeur en manenschijn is.
En we zijn er dan ook zeker van, dat ook de kinderen in de cohousing elkaar wel eens letterlijk of figuurlijk in de haren zullen vliegen.
Maar we geloven ook, dat geholpen door het voorbeeld van een hele groep grote mensen, ze alle gelegenheid zullen hebben om te leren dat met elkaar van mening verschillen mag, dat verscheidenheid een troef is, en dat ze hun conflicten op een positieve manier leren oplossen.

Heel veel speelgoed om mee te spelen, al is het niet van jou...

Een grote verzameling spelletjes in het paviljoen, en een heerlijke bibliotheek met de leukste boeken (en bereidwillige volwassenen die voorleesuurtjes organiseren). In een cohousing leren kinderen als vanzelf dat 'delen de nieuwe luxe is'. Je hoeft al dat speelgoed niet zelf te hebben... als je het samen kan delen heb je er veel meer plezier van.

Een tuin om van te smullen

In de moestuin van Ekelen kan je leren samenwerken, leer je alles over hoe plantjes kiemen en groeien... Jij zal weten dat eitjes niet uit een eitjesfabriek komen, en dat appelen uit een mooi bloempje groeien.
Misschien leer je door die mooie moestuin wel heel veel groenten lekker vinden... Maar we zijn er in elk geval zeker van, dat je samen met de andere kinderen het grootste plezier zal hebben als je bosaardbeitjes en rode bessen kan plukken, als je je handen bloedrood plukt aan de moerbeien, en als je een heel mandje kastanjes hebt geraapt!

Eerste hulp in noodgevallen is vlakbij!

Iemand ziek? Een ongevalletje?
Een goeie buur is dan beter dan een verre vriend, en in de cohousing zijn er die goeie buren!

Kennismaken met een veelheid van hobbies

Je komt dagdagelijks in aanraken met allerhande bezigheden, talenten en interesses... Er zijn bewoners die brood bakken, die een muziekinstrument bespelen, die aan yoga doen, of fietsen herstellen.
Je komt in aanraking met hele andere hobbies dan die van je ouders of van je klasgenootjes. Een bewoner is gebeten door houtbewerking, een andere kan zich avonden verliezen in het navlooien van een stamboom... En nog iemand anders weet over zelfs het allerkleinste plantje een boeiend verhaal te vertellen.

Spontane 'vier'momenten!

In ons mini openluchttheatertje is er altijd wel publiek voor de performances die de kinderen op touw zetten. Maar net zo goed is er een spontane pannenkoekenbak in het paviljoen, of sta je in de zomer voor je het weet met een paar gezinnen samen op het terras te aperitieven (waarbij de kinderen misschien wel nippen van appelsap van de eigen appelbomen, of van zelfgemaakte vlierbloesemlimonade...)

Heel veel mensen om van te leren

En dan gaat het echt niet alleen om 'bijspijkeren' van schoolse problemen, maar veel meer om het dagdagelijkse zien en meemaken wat andere mensen doen, en daardoor geraakt worden...

En ....

Leren hoe rijk je bent als je kan delen.
Ervaren dat anders niet beter of slechter is, maar wel ongelooflijk boeiend.
Aan den lijve ondervinden, dat er altijd wel iemand is, die je een handje toesteekt of een steuntje in de rug geeft.
En nog zoveel meer...

Wil jij ook meer weten over Cohousing Ekelen?
Gun jij het je kinderen om ook zo op te groeien?
Of kijk je er naar uit om al dat jonge grut voor je deur te zien groot worden?
Er zijn nog steeds een aantal units beschikbaar.


1 reactie

Mieke · 9 maart 2021 op 14:08

als ik al die voordelen lees,zou ik terug kind willen zijn, maar misschien word ik dat ook wel eens we daar wonen ?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.