wooncoop | We blijven overtuigd
Gepubliceerd door Ann op
wooncoop | We blijven overtuigd
Als Vlaanderen de klimaatdoelstelling wilt halen, moeten we met zijn allen tegen 2030 veertig procent minder CO2 uitstoten. Makkelijk gezegd, maar wie doet er ook concreet iets aan? De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek gingen op zoek naar Radicale Vernieuwers, die zich inzetten voor een betere wereld en een leefbare planeet. En wooncoop werd door een jury onder leiding van Jan Hautekiet uit 200 inzendingen tot één van de 10 finalisten verkozen!
Cohousing Ekelen is vol vertrouwen met wooncoop in zee gegaan, en we vinden deze nominatie absoluut vanzelfsprekend!
Wij hebben dan ook al allemaal onze stem uitgebracht voor de verkiezing van de Publieksprijs, maar willen al onze sympathisanten nog even extra aanmoedigen.
wooncoop werkt écht aan een beter wereld
- Bewoners van een wooncoopproject wonen aan kostprijs. Naast huren en kopen biedt wooncoop een nieuw woonmodel: coöperatief wonen. Bewoners zijn ook aandeelhouders en huren dus van zichzelf. Zo zijn de woningen ook geen speelbal van de financiële markt, en bouwen bewoners zelfs kapitaal op.
- wooncoop ziet wonen als een recht, niet als een financieel product.
- Als particuliere spaarder is investeren in wooncoop veel interessanter dan je spaargeld bij de bank te parkeren. Je kan al aandeelhouder worden vanaf 250 euro, met een beoogd dividend van 2% per jaar. Dat is heel wat meer dan de huidige rentevoet bij Belgische banken. Als aandeelhouder kan je ook een lening verschaffen aan wooncoop (van minstens 10.000 euro) onder dezelfde voorwaarden: 2% rendement. Radicaal!
- Door duurzaam om te gaan met bouwmaterialen en altijd voor energiezuinige woningen te gaan, hebben wooncoopprojecten ook een lagere impact op het klimaat. Een heel interessant voordeel voor het klimaat, als je weet dat constructie en gebruik van gebouwen verantwoordelijk is voor 40% van de globale CO2-uitstoot. (bron: World Green Building Council) Dit kan vooral ook omdat er maar 1 eigenaar is die een langere termijn het gebouw zal beheren.
- Het ‘wonen op maat’ dat een coöperatie biedt heeft ook een positieve impact op het klimaat. De woningen en dus de verbruikte energie en materialen worden optimaal benut. Extra voordeel: de pendelkilometers van de bewoners worden beperkt!
- wooncoop kiestals locatie voor onze projecten enkel steden en dorpskernen met veel mogelijkheden voor duurzame mobiliteit.
0 reacties