De lekkerste Dahl
Gepubliceerd door Ann op
De lekkerste Dahl
Een paar maanden geleden beloofden we al, dat we jullie zouden gaan verwennen met een overzicht van de allerlekkerste Ekelse recepten.
‘Jullie wonen toch nog niet in Ekelen?’ hoor ik je zeggen…
Inderdaad, dat zal nog even duren. Maar dat betekent echt niet, dat we nooit samen eten, wel integendeel:
Voor Covid roet in het eten gooide, startten wij elk van onze algemene vergaderingen met een gezamenlijke maaltijd, die bij toerbeurt door één van de leden werd voorbereid.
Intussen is onze groep behoorlijk gegroeid, en is het moeilijk om voor een vergadering op verplaatsing voor een grote groep te koken. En dus kiezen we meestal voor een deeltafel…
En telkens opnieuw verbazen we ons over het culinaire talent dat in de groep aanwezig is.
Vandaag presenteren we je een zalige Dahl die Lien ons afgelopen zomer voorschotelde!
De lekkerste Dahl
Ingrediënten
- 1 of 2 uien gesnipperd
- 2-3 tenen look fijgesnipperd
- 2 zoete aardappelen in blokjes
- 1 bloemkool in roosjes
- 2 blikken tomatenstukjes
- droge linzen gewassen en geschoond
- 400 ml kokosmelk
- currypasta (bv korma), hoeveelheid naar smaak
- specerijen: gemalen koriander, gemalen komijn, kaneel, kardemon, kurkuma, nootmuskaat (eventueel het geheel vervangen door garam masala)
- peper, zout, ev. groentebouillon
- verse koriander
- tofu of paneer (indien gewenst)
Instructies
- Stoof uien en look tot de uien glazig zijn.
- Voeg currypasta toe en laat even meestoven
- Blokjes zoete aardappel toevoegen en even meebakken. Als het begint aan te bakken op de bodem, een klein beetje water erbij doen. Afhankelijk van de grootte van de blokjes, 5 à 10 minuten laten stoven.
- Bloemkoolroosjes erbij en de droge specerijen.Door elkaar roeren en een minuutje laten bakken.
- Tomatenstukjes erbij (+ eventueel een beetje groentebouillon: bv Tello of Morga).
- Kokosmelk toevoegen
- Droge linzen erbij en nog zeker 20 à 25 minuten laten pruttelen met het deksel erop, en af en toe eens doorroeren. Als het te droog wordt (de linzen slurpen veel vocht op), dan kan je wat water toevoegen.
- Als je wil, kan je 5’ voor het einde blokjes tofu of paneer toevoegen, maar ik vind het hier niet nodig omdat er al linzen en zoete aardappel in zit.
- Op het einde verse koriander erbij en afkruiden met een beetje peper en zout.
- Serveren met bv Naan
2 reacties
Mieke · 31 oktober 2021 op 10:10
Het receptenboek heeft al zeker één aanhanger opgeleverd. Mijn nichtje Katrien heeft het gisteren gemaakt en het werd erg gesmaakt door haar en haar gezin.👌
Ann · 5 november 2021 op 17:22
Ook hier heeft Liens Dahl al een paar keer op het menu gestaan (met de nodige variaties: dat is het leuke aan veel Indiase recepten, dat je de groenten bijna ongestraft door andere soorten kan vervangen…)